Brittisk journalist anklagas för förtal av affärsman

På mindre än ett år har två förtalsrättegångar mot journalister inletts i domstol i London. RSF uppmanar den brittiska regeringen att vidta åtgärder för att skydda journalister från kränkande SLAPP-rättegångar.

 Carole Cadwalladr, som arbetar för Guardian Media Group i Storbritannien, stäms av miljonären och affärsmannen Banks, mest känd för sin roll som medgrundare av 2016 års Brexit-kampanj Leave EU. Banks lämnade ursprungligen in fyra stämningsansökningar mot Carole Cadwalladr i juli 2019.  Två stämningsansökningar drogs tillbaka i januari 2020 efter att domaren fann att de var ”långsökta”. De återstående stämningsansökningarna relaterar till Carole Cadwalladrs TED Talk 2019, ”Facebooks roll i Brexit – och hotet mot demokratin” och ett Twitter-inlägg som länkar till TED Talk.

När stämningsansökningarna lämnades in för mer än två år sedan gick Reportrar utan gränser (RSF) ihop med 15 andra organisationer och klassade de rättsliga åtgärderna som en strategisk process med syfta att skrämma och tysta Carole Cadwalladr. Ett förfarande som kallas SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation).

”Vi bekräftar idag att stämningen är en SLAPP-process och upprepar vårt oreserverade stöd för Cadwalladr”, skriver RSF tillsammans med de andra organisationerna i ett uttalande. SLAPP är ett sätt att missbruka lagen för att skrämma och tysta journalister eller aktivister från att uttala sig i frågor av allmänt intresse. Banks driver rättsliga åtgärder mot Carole Cadwalladr som individ, i stället för att rikta sina stämningsansökningar mot TED Talk där de omtvistade uttalandena ursprungligen gjordes.  På grund av den kostsamma processen har Carole Cadwalladr varit tvungen att samla in pengar för att bekosta sitt rättsliga försvar. Genom crowdfunding har hon hittills samlat in mer än en halv miljon pund.

Även två journalister kopplade till den svenska tidningen Realtid har stämts i Storbritannien, av den svenske affärsmannen Svante Kumlin och hans företagsgrupp Eco Energy World (EEW). Detta med anledning av publiceringen av en serie granskande artiklar om hans bolag Eco Energy World, EEW inför en börsnotering i Norge 2020.

Inför publiceringen kontaktades Svante Kumlin och EEW av journalisterna Per Agerman och Annelie Östlund för en intervju och möjlighet att ge sin bild av saken, men fick flera hot om stämningar i Storbritannien och Monaco som svar. I november 2020 valde Svante Kumlin och EEW att lämna in en stämningsansökan om förtal, till High Court i London, tidningens chefredaktör Camilla Jonsson och de två reportrarna.

I mars förra året togs stämningsansökan upp av en brittisk domstol för att avgöra huruvida fallet ska prövas i brittisk domstol eller inte. Realtids reportrar väntar fortfarande på besked, nästan tio månader senare.

– SLAPP är en växande trend i Europa, som alltså nått även Sverige. Carole Cadwalladrs fall visar med all tydlighet vad som väntar fler svenska journalister än Realtids reportrar om brittisk domstol väljer att gå på Svante Kumlins och EEWs linje. Att ett utlåtande dröjer i fallet med Realtid är också en del av SLAPP-förfarandet där personerna bakom stämningen gör allt för att dra ut på prövningen, vilket sätter än mer press på journalisterna, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

  RSF uppmanar tillsammans med de andra organisationerna den brittiska regeringen att vidta åtgärder, inklusive lagstiftningsreformer, som skyddar journalister från att utsättas för kränkande rättsliga åtgärder med syfte att tysta den offentliga debatten. ”Vår demokrati är beroende av att vi kan hålla makten till svars”, skriver organisationerna.

 

De 16 organisationer som stöder Carole Cadwalladr:

Index on Censorship

ARTICLE 19

Association of European Journalists

Campaign for Freedom of Information in Scotland (CFoIS)

Committee to Protect Journalists

English PEN

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

IFEX

Justice for Journalists Foundation

Mighty Earth

PEN International

Reporters Without Borders (RSF)

Society of Journalists

Spotlight on Corruption

The Daphne Caruana Galizia Foundation

Whistleblowing International Network