Brott mot yttrandefriheten i världens största demokrati

– Vi uppmanar regeringen att så snabbt som möjligt agera mot de lokala myndigheters och offentliganställdas kränkningar gentemot pressen. Det är också viktigt att myndigheterna skrotar sin politik för att övervaka Internet, som är oproportionell och äventyrar pressfriheten, säger Reportrar utan gränser.

Myndigheterna trappar upp sin censur av internet. En domare i New Delhis Högsta domstol säger den 12 januari att han inte skulle tveka att blockera webbplatser med stötande innehåll, ’så som i Kina’.

– Uttalandet bekräftar våra farhågor. Under flera månader den indiska regeringen tagit flera initiativ som lett till oro friheten på internet. Kravet att webbplatser ska ta bort allt anstötligt material är en omöjlig uppgift. Vissa webbplatser kan mycket väl ta den enkla vägen och blockera åtkomsten för alla indiska besökare – som kan identifieras genom deras IP-adresser – eller genom att installera ett filtersystem. Vi uppmanar regeringen att inte anta någon repressiv lagstiftning och vi påminner om att Frank La Rue, FN:s särskilde rapportör för yttrandefrihet, har uttalat sig mot överdriven reglering av internet, säger Reportrar utan gränser.

Den 23 december förra året stämde en civildomstol i New Dehli 21 webbplatser, inklusive de indiska dotterbolagen av Facebook, Google och Yahoo! för att ha distribuerat ”oanständigt och obscent” innehåll med krav att ta bort innehållet den 6 februari.

Google Indien överklagade den 11 januari vid Högsta domstolen i New Delhi med argumentet att som distributör för Google Inc. kan företaget inte kontrollera allt innehåll som publiceras av Google, YouTube, Orkut och Blogger i Indien. Dessutom skulle det vara mänskligt omöjligt – till exempel läggs det ut 48 timmar video på YouTube varje minut.

Filtrering av stötande innehåll har varit ett återkommande tema under en tid. Kapil Sibal, ministern för kommunikations-och informationsteknik, sade den 6 december att regeringens riktlinjer för att förhindra innehåll som stötande. Det vill säga kränkande, pornografiskt eller som innehåller något olagligt som publiceras på nätet.

Under sista kvartalet 2011 hölls samtal med cheferna för det indiska dotterbolagen till Google, Facebook Yahoo och Microsoft. Ministern hoppades då att få dem att följa politiken för självreglering, vilket innebär att allt innehåll som publiceras på deras webbplatser i framtiden skulle förhandsgranskas och godkännas innan publicering. I april godkände regeringen vad man kallade ”IT-regler 2011” som kräver att Internet-företag drar tillbaka allt förbjudet innehåll inom 36 timmar efter anmälan av myndigheterna.

Myndigheterna har redan stängt flera webbplatser, till exempel ”Teckningar mot korruption” som drivs av antikorruptions-serietecknaren Aseem Trivedi som kritiserar med satirteckningar om korruoptionen.

I ett brev den 27 december, meddelade sidans webbhotel, Big Roock att sajten stängts ner på grund av innehåll som förolämpat den indiska flaggan och riksvapnet.Nedläggningen var en följd av klagomål från advokaten, RP Paney, för delstatens departementet för brottsutredningar, som ledde till att polisen beordrade Big Rock för att ta bort de ”obscena” teckningarna. Webbhotellet har inte kommenterat varför webbplatsen stängdes ner.

2005 års statliga emblem lag förbjuder all användning av det nationella emblemet och brott mot detta ger straff på två års fängelse eller böter på 5000 rupier. Serietecknaren säger att han kommer att fortsätta kampen mot korruption och har flyttat sina teckningar till en ny webbplats.

Mobilföretagen tvingas att samarbeta med myndigheter.

Wall Street Journal offentliggjorde i deras oktober nummer att det kanadensiska företaget Research in Motion har upprättat ett bevakningscentrum i Mumbai. Indiska myndigheter kan skicka förfrågningar till företaget för att misstänkta meddelanden på BalckBerry Messengers chatttjänst ska avkodas.Företaget sade att detta enbart gällde ett enskilt fall och det påverkade inte BlackBerry Enterprise Service Servers affärer.

Reportrar utan gränser varnar de indiska myndigheterna för missbruk och påminner dem om att användarna har rätt till skydd för privat kommunikation och personlig information.

Censur och attacker mot journalister

Sedan oktober 2011, har fem tidningar i delstaten Jammu och Kashmir – Kashmir Times, Greater Kashmir, Rising Kashmir, Buland Kashmir och Ethlaata – berövats annonsering av regeringen.

Beslutet från inrikesministeriet baseras på att tidningarnas redaktionella linje påstås vara fientlig mot landet. Mer än 30 federala ministerier och offentliga verksamheter har fått order att stoppa all reklam och ekonomiskt stöd till dessa tidningar.

Myndigheter har antagit en hårdare linje mot medierna i landet ända sedan demonstrationerna sommaren 2010, vars rapportering ansågs provocerande.I Chennai i delstaten Tamil Nadu, blev tidningen, Nakkheerans kontor attackerat av anhängare till partiet, All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam, den 7 januari, efter en publicerad artikel om partiets ledarskap. Beväpnade med käppar och flaskor, skadade angriparna fordon som tillhörde tidningen.

Två anställda, Anbumani och Sikavumar, datorspecialist och säkerhetsvakt, skadades. Redaktören, Gopal, sade att polisen var närvarande vid attacken. Medlemmar i partiet satte eld på kopior av tidningen på flera ställen i Tamil Nadu. Vattentillförseln till tidningens kontor var också avskurna. I delstaterna Chhattisgarh och Madhya Pradesh har lokala tjänstemän pressat kabeloperatörer för att tvinga dem att blockera tv-stationer som sänder negativa rapportering om dem.

Den 19 december ingrep Högsta domstolen att tv-stationen etv Madhya Pradesh/Chhattisgarh återuppta sina sändningar efter att de tagits bort av lokala operatörer.Den kommersiella stationen stängdes ner den 11 december efter att en rapport om delstatsministern, Raman Singhs, inflytande på fördelningen av gruvkoncessioner i den närliggande delstaten Madhya Pradesh.Operatörerna sade att ordern kom från högre regeringstjänstemän. Under en presskonferens hotade Singh dessutom alla som publicerar eller sprider berättelsen. Stationen avvisade anklagelserna om utpressning av regeringen, för att få mer intäkter från reklam.

I delstaterna Maharashtra, Uttar Pradesh och Karnataka, har kabeloperatörer utsatts för liknande påtryckningar.

I Chhattisgarh har tidningen Patrika också varit mål för påtryckningar från regeringen för att stoppa en rapport om Singh och hans medarbetare. Medlemmar av det styrande partiet satte eld på kopior av Patrika. Efter att artikeln publicerats, lämnades det in mellan 40 och 50 klagomål mot tidningen. I distriktet Dantewada i södra Chhattisgarh, trakasserades Bappi Ray, journalist för Tv-stationen Sahara Samay, av myndigheterna efter att ha intervjuat en bonde. Bonden hade gjort en polisanmälan efter att han blivit slagen av distriktets administrative chef, OP Choudhary.Slutligen, som ett resultat av de politiska påtryckningarna den 9 december, censurerades två marathi-språkiga stationerna, IBN Lokmat och Star Majha i Nashik och Mumbai i delstaten Maharashtra. Detta efter att de sänt en rapport som kopplar samman den offentliga arbetsministern Chhagan Bhujbal, till fördelningen av ett kontrakt till ett företag som hade donerat till en stiftelse som Bhujbal driver.