Brutal attack mot journalisten Elena Milashina och advokaten Alexander Nemov

Reportern Elena Milashina och advokaten Alexander Nemov har misshandlats svårt i Tjetjeniens huvudstad Groznyj, uppger tidningen Novaya Gazeta. Elena Milashina och Alexander Nemov var på väg från flygplatsen när ett  dussintal beväpnade män stoppade deras bil. Journalisten och advokaten misshandlades med sparkar och slag och angriparna rakade av Elena Milashinas hår, bröt flera fingrar på henne och hällde färg över henne. De tryckte pistoler mot Elena Milashinas och Alexander Nemovs huvuden och hotade med att döda dem. Alexander Nemov har ett djupt sår i benet, troligen efter ett knivhugg och Elena Milashina har hjärnskakning.

Som grävreporter för Novaya Gazeta rapporterar Elena Milashina om övergrepp i Tjetjenien där hon hotats och attackerats flera gånger tidigare. Bland annat dödshotades hon 2020 på Instagram av den tidigare milismannen och numera presidenten Ramzan Kadyrov. Efter Kadyrovs hot attackerades hon av en mobb i Tjetjeniens huvudstad Groznyj, men ingen har straffats för detta.

Elena Milashina och advokaten Alexander Nemov reste till Groznyj för att närvara vid domstolsförhandlingar som handlar om fängslandet av Zarema Musaeva som är mamma till två tjetjenska aktivister. I januari 2022 fördes hon bort från Nizhny Novgorod till ett fängelse i Groznyj där hon nu står åtalad för våld mot polisman, vilket kan leda till ett fängelsestraff på 5,5 år.

– Det är en skamlig attack. Varje slag mot en journalist eller en advokat är en attack mot de som kämpar för demokrati. Det här visar bara hur rädda gangstrar och auktoritära ledare är för människor som vågar berätta om vad de ser, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser.

Novaya Gazeta-reporten Elena Milashina efterträdde Anna Politkovskaya som mördades 2006. Trots hoten fortsätter Elena Milashina att skriva kompromisslösa artiklar om de mest känsliga ämnena i Tjetjenien, en autonom republik som styrs med järnhand av Ramzan Kadyrov. År 2020 mottog Elena Milashina RSF 2020 PressFreedomAwards för sitt mod.

Ryssland rankas på plats 164 av 180 i RSF:s Pressfrihetsidex för 2023.