Chef för Reportrar utan gränsers partnerorganisation i Colombia blir särskild representant för yttrandefrihet

Pedro besöker Sverige och träffar minister Isabella Lövinr

Den interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (ICHR) har utsett Pedro José Vaca Villareal till särskild rapportör för yttrandefrihet. Pedro José Vaca Villareal är chef för den colombianska pressfrihetsorganisationen Fundación para la Libertad de Prensa (FLIP), som Reportrar utan gränser Sverige arbetat med i närmare 20 år.

Pedro José Vaca Villareals tillträder sin post den 6 oktober 2020. Hans mandat sträcker sig tre år, med möjlighet till förlängning. ICHR är De amerikanska staternas organisation, OAS, för upprätthållandet av mänskliga rättigheter i alla stater i Nord- och Sydamerika, inklusive Karibien.

ICHR anser att Pedro José Vaca Villareal väl uppfyller kraven på kompetens, ledarskap och långa erfarenhet av att jobba både med civilsamhälle och stater. Han är utbildad advokat och har jobbat i mer än tolv år med mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.

Som advokat har Pedro José Vaca Villareal drivit flera fall med övergrepp på pressfriheten. Han sitter med i ledningsgruppen för International Freedom of Expression Exchange (IFEX) och är också talesperson för organisationen Freedom House vad det gäller frågor som rör pressfrihet.

– Yttrandefriheten är lika viktig som ömtålig. Jag tar emot detta beslut av Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter utifrån det faktum att rätten att kunna yttra sig fritt är en central del av demokratin. Jag är stolt att få bli en del av detta arbete för mänskliga rättigheter i regionen, säger Pedro José Vaca Villareal, i ett uttalande.

Reportrar utan gränser Sverige (RSF Sverige) har stöttat FLIP i närmare 20 år. Från och med i år är organisationen också partnerorganisation med Reportrar utan gränser internationellt.

– Utnämningen är ett välförtjänt erkännande av Pedro José Vaca Villareals personliga kapacitet. Det är också ett gott betyg för FLIP, som blivit riktmärke och en förebild för pressfrihetsorganisationer runt om i Latinamerika. Det är glädjande att se resultatet av ett långsiktigt och strategiskt engagemang. Kommissionen får nu en mycket kompetent ledare i den allt tuffare kampen för att försvara press- och yttrandefriheten i regionen, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Reportrar utan gränsers arbete med FLIP finansieras av ForumCiv. RSF Sveriges givare och medlemmar bidrar alla till detta viktiga arbete, som sedan årsskiftet utökats till att inte bara gälla Colombia, utan även Ecuador, Paraguay, Bolivia och Honduras.

Colombia rankas på plats 130 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.