Chefer riskerar fängelse för psykisk tortyr mot RUG:s pristagare

claudiablomma.jpg

– Reportrar utan gränser välkomnar åklagarens beslut. Vi hoppas att det här leder till att rättvisa skipas i vad som är en av de allra största rättsskandalerna i Colombias moderna historia, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i den svenska sektionen av Reportrar utan gränser.

Beslutet, som tog den 1 mars, men offentliggjordes den 12 mars, berör en grupp av före detta högt uppsatta chefer från den nu splittrade underrättelsetjänsten DAS (Administrative Department of Security). Åklagaren överväger att väcka åtal mot cheferna för att de under flera års tid har utsatt Claudia J. Duque och hennes familj för illegala övervakning, avlyssning av e-post, hot och trakasserier. Men domstolsförhören, som inleddes i början av 2012, har inte präglats av öppenhet och offren, däribland Claudia J. Duque, har vid ett par tillfällen nekats tillträdde till förhandlingarna.

– Det är med viss försiktig optimism som vi tar emot beskedet om att åtal kan komma att väckas mot de före detta cheferna från DAS. Vi ska noga följa utvecklingen i det här fallet, särskilt med tanke på att den särskilda åklagaren för människorättsbrott, som undersökt Claudia J. Duques fall och som beordrade gripandena, inte längre ska ha ansvar för fallet, säger Jonathan Lundqvist.

I februari 2009 avslöjade den colombianska tidningen Semana DAS-affären, som visade att underrättelsetjänsten med regeringens goda minne spionerade på och förföljde journalister, människorättsaktivister, oppositionspolitiker och domare. Bland journalisterna fanns också en av Colombias mest kända journalister, Holman Morris. Claudia J Duque tilldelades 2010-års pressfrihetspris från den svenska sektionen av Reportrar utan gränser för sitt modiga arbete kring DAS-affären.

Det är första gången någonsin ett åtal för ”psykisk tortyr” har beaktats i Colombia. Bland dem som riskerar att åtalas finns den tidigare biträdande generaldirektören för DAS, tre före detta chefer från underrättelseverksamheten, en tidigare chef för kontraspionaget, en före detta verksamhetschef och en tidigare chef för det tekniska underrättelseområdet. Var och en av dem riskerar mellan 8 och 20 år i fängelse om de befinns skyldiga.

– Under en period av flera år utsattes jag för kränkande telefonsamtal med hot mot min dotter. En av dem som ringde sa: ”din dotter kommer att drabbas, vi ska bränna henne levande och vi ska sprida fingrarna i hela huset”.

Claudia J. Duque kidnappades 2001 och 2004 tvingades hon att lämna Colombia under ett års tid, då det särskilda skyddsprogram för journalister som hon ingick i visade sig vara infiltrerat av DAS.

– Senare upptäckt jag en bruksanvisning som DAS publicerat och som i detalj beskrev hur de skulle skrämma mig och våldta min dotter, säger Claudia J. Duque. 

Åklagaren presenterades sina bevis med formuleringar om att de systematiska övergreppen hade utformats för att moraliskt och psykologiskt underminera ”en människorättsförsvarare och journalist som var kritisk till den dåvarande regeringen”.

– Beslutet öppnar äntligen upp för möjligheten att uppnå en viss rättvisa. Det visar att mina påståenden under så många år var sanna, att jag var ett offer för systematiska övergrepp som sträckte sig betydligt längre än till rena hot. Det var ett slags tortyrbrott i syfte att tysta en journalist och neutralisera en människorättsförsvarare. Beslutet ger upprättelse för alla de – familj och kollegor – som lidit till följd av denna förföljelse för sanningens sak, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Jag är tacksam för lojaliteten från dem som har levt med detta i så många år. Detta är ett steg mot en rättvisa som i åratal varit frånvarande, säger Claudia J. Duque.