Gómez, som också fungerar som internationell redaktör för Quito-baserade tidningen La Hora, anfölls på morgonen den 16 augusti efter att ha lämnat sitt kontor i sin bil för att åka till ett möte. Han förföljdes av två män på motorcykel. Männen kom ifatt Orlando Gómez Léon och skrek hans namn, då han upptäckte att en av dem bar ett stålrör. Orlando Gómez Léon Gómez körde då iväg i hög hastighet, men hans angripare lyckades krossa en backspegel och skada baksidan av bilen.
Tidigare på dagen, runt klockan fyra på morgonen, hade La Horas säkerhetsvakt ringt Gómez för att varna honom om att ett samtal hade tagits emot från en okänd person i Mexiko som uppgav att han behövde information om Assange och frågat när Gómez skulle komma fram till tidningen.
Senare, klockan 6 på morgonen, fick Gómez ett samtal på sin hemtelefon från en oidentifierad person som sade: ’Se upp, din jävel, sluta säga dåliga saker om Ecuador.’
Gómez vet inte exakt varifrån hoten kommer men antar att den kan kopplas till Semana-artikeln, rubricerad ’Ecuador och hinder för medierna’, även om han själv inte skrivit den.
Förutom att undersöka konsekvenserna av beslutet att ge Assange asyl kritiserade artikeln begränsningarna för yttrandefriheten i Ecuador och narkotikakartellernas inflytande i samhället. Artikeln ledde till ett protestbrev från Ecuadors ambassadör i Colombia, Raúl Vallejo som hävdar att uppgifter han gett till Semana lyfts ur sitt sammanhang.
Semanas redaktör Mauricio Sáenz uppger till Reportrar utan gränser att han inte fått detta brev. Han tillägger att reaktionerna på artikeln bekräftar att den ecuadorianska regeringen gör allt för att undertrycka kritisk medierapportering.
– Medan vi välkomnar Ecuadors beslut att ge asyl till Assange får vi inte glömma bort den höga graden av inre spänning mellan de ecuadorianska myndigheterna och delar av landets press, säger Reportrar utan gränser i ett uttalande.
– Den ecuadorianska regeringen vill framställa sig som en försvarare av yttrandefriheten inför det internationella samfundet, men attacker mot pressfriheten och medier i allmänhet fortsätter att vara vanligt i Ecuador. Räder och nedstängningar av medier, orimliga skadestånd och åtal av oppositionella journalister är alla delar av den dagliga verkligheten för Ecuadors medier.