Colombianska staten dömd, skyldig för kidnappning, tortyr och våldtäkt av journalisten Jineth Bedoya

Den colombianska staten dömdes igår av den Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter som skyldig för kidnappning, tortyr och våldtäkt av journalisten Jineth Bedoya 2000. Janit Bedoya har i 20 stöttats av RSFs partnerorganisation Fundación para la Libertad de Prensa, FLIP, i Colombia.

– En historisk dom och en upprättelse inte bara för mig personligen utan för alla journalister som mördats eller tvingats i exil pga sitt arbete att skildra och dokumentera vad som händer i Colombia, säger Jineth Bedoya.
– Domen som ålägger den colombianska staten att erkänna sin skuld och reparera offren för sexuellt våld inom ramen för konflikten i Colombia, är ett erkännande av det outtröttliga arbete som FLIP har ägnat åt mitt fall, fortsätter Jineth.

– Det här är en seger för henne, för FLIP, och för RSF. Det är ett slag mot den utbredda straffriheten i fall med brott mot journalister, säger Erik Halkjaer, ordförande RSF Sverige.

Janit Bedoya är en av Colombias mest kända journalister och opinionsbildare, flerfaldigt prisbelönad och en av de nominerade till Nobels Fredspris 2016. År 2000, när hon utförde en av sina första journalistiska uppdrag, ett reportage om regeringens och de paramilitära grupperna och deras koppling till vapensmuggling i landet, kidnappades och våldtogs hon av paramilitära grupper i Colombia. Tre år senare kidnappades Janit Bedoya av FARC, i samband med en granskning hon gjorde av FARCs inblandning i narkotikaproduktion.

I augusti 2020 dömde en domstol i Colombia den colombianska staten för medhjälp till våld och förföljelse av journalisten Claudia Julieta Duque. FLIP har stöttat också Claudia Julieta Duque under den sju år långa rättsprocessen.

Colombia är på plats 134 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Bild: Johan Schmidt, RSF

På bilden, Jonathan Bock FLIP, Jineth Bedoya och Viviana kristiscevick, CEJIL, på presskonferens  i Colombia, i samband med domen.