FN:s 29:e klimatkonferens hålls i Azerbajdzjan, ett land som är ökänt för sitt våldsamma förtryck av fri och oberoende press. Det internationella samfundet måste agera och kräva att Azerbajdzjan omedelbart friger fängslade journalister samt upphör med kränkningar av pressfriheten.
Azerbajdzjan, är en petrostat med rika naturtillgångar. Över 90 procent av landets intäkter kommer från olje- och gasexport, men att bevaka olje- och gruvindustrins konsekvenser för miljö, hälsa och klimat är svårt och farligt. Under det senaste året har myndigheterna gripit minst femton journalister. Bland de tretton mediearbetare som för närvarande sitter i förvar finns Nargiz Absalamova som bevakar miljöfrågor.
– Att föregå med gott exempel när det gäller att skydda journalistik, i synnerhet miljöjournalistik, borde vara en förutsättning för att få stå värd för FN:s klimatkonferens. Hur kan vi acceptera att en petrostat som fängslar oberoende journalister står som värd för förhandlingar som är avgörande för det globala klimatets framtid? RSF uppmanar det internationella samfundet att kräva att myndigheterna i Azerbajdzjan friger de fängslade journalisterna och upphör med de flagranta kränkningarna av pressfriheten och åtar sig att skydda oberoende journalistik, säger Jeanne Cavelier, ansvarig för RSF:s Östeuropea- och Asienkontor
Misshandel och förnedring
Journalisten Nargiz Absalamova är fängslad sedan den 30 november 2023 på falska grunder, anklagad för ”smuggling av utländsk valuta”. Hon arbetade vid Abzas Media, en av de få oberoende medier som finns kvar i landet. I juni 2023 rapporterade hon om protester i Söyüdlü, en by i västra Azerbajdzjan som drabbats av giftigt avfall från ett dagbrott för guldbrytning. Polisen skingrade den fredliga folkmassan på ett brutalt sätt och avvisade tre journalister med våld, däribland Nargiz Absalamova.
Därefter trakasserades, torterades och hotades Absalamovas kollega Elmaddin Shamilzade med sexuellt våld när polisen försökte avtvinga honom koden till hans telefon. Syftet var att radera bilder från demonstrationen.
Absalamova, och fyra av hennes kollegor från Abzas Media, samt åtta andra oberoende journalister, bland annat från Toplum TV, har utsatts för misshandel och förnedring i fängelset. Absalamova som riskerar upp till 12 års fängelse, nekas besök av sin familj.
Pressfriheten hotad i petrostater
RSF publicerade nyligen en analys som visar att två tredjedelar av världens olja utvinns i länder där pressfriheten är allvarligt hotad. Azerbajdzjan, som är ett typexempel på en stat där miljöjournalistik är hårt förtryckt, rankas bland de värsta länderna för pressfrihet i världen. Azerbajdzjan har plats164 av 180 länder i RSF:s pressfrihetsindex 2024.
RSF Sveriges Pressfrihetspris delades i år ut till journalisten Rasmus Canbäck. Han bevakar utvecklingen i Sydkaukasien och hans granskningar av den azerbajdzjanska kaviardiplomatin har uppmärksammats globalt.
Bild: RSF International