Dagstidningsägare mördad i Brasilien

Vissa källor kopplar brottet till en publicerad artikel som kritiserar en av kandidaterna i det lokala val som hållits två dagar tidigare. Luis Henrique Georges, även känd som ”Tulu” var känd för att ha uttryckt sin opposition mot en av de kandiderande politikerna.

Jornal da Praça sörjde fortfarande sin redaktör, Paulo Rocaro, som dödades i februari. Det senaste fallet är den åttonde mediearbetaren som dödas i Brasilien sedan början av året. Tre av dem dödades sannolikt på grund av sitt arbete.
– Även om det till synes inte finns några uppenbara kopplingar till journalisternas arbete, så måste polisen prioritera den möjligheten i utredningen, säger Reportrar utan gränser.
– Den här tragedin, som skett kort efter ett spänt och stundtals våldsamt val, bevisar återigen de risker journalister utsätts för i vissa delar av landet. Andra valomgången ska hållas den 28 oktober, och hur man driver kampanjen påverkar många regionala medier i Brasilien.
– Journalister som arbetar för medier som ägs av politiker är speciellt utsatta för aktivister och anhängare som söker hämnd. Det här borde debatteras i den nationella kongressen.
Förutom de många fall av övergrepp och censur som anmälts under valkampanjen har Reportrar utan gränser uppmärksammat ett fall som särskilt kritiskt för informationsfrihetens utveckling. André Caramante, journalist för tidningen Folha de São Paulo, har utsatts för en hatkampanj av den tidigare ledaren för militärpolisen i São Paulo, Adriano Lopes Lucinda Telhada. Han valdes till kommunfullmäktige för Brasiliens Sociala Demokratiska Parti (PSDB) i valet den 7 oktober.