Dawit är “hetast i Almedalen”

img_0247.jpg

– Jag slås av en enorm ödmjukhet för det fantastiska engagemang för Dawit Isaak som finns där ute. Konstant fullbokat i cellen, förståndiga frågor, förlängd närvaro, intresserade medier – ja, och till och med en partiledare som startade Free Dawit-talkör från stora scenen, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser.

– Nu, Eritrea, kan ni inte gömma er längre. Det här hörs hela vägen till Asmara, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser.

Värdigt och smärtsamt

– Priset ”Hetast i Almedalen” går till den aktör som lyckas bäst med att få ut sitt budskap. Kampanjen #sittmeddawit lyckas med konststycket att värdigt och samtidigt smärtsamt konkret påminna om den ende svenske samvetsfången och göra oss alla till ambassadörer för honom, säger Hanna Berheim, pr-konsult på Westander och juryns ordförande.

Juryns motivering lyder: Kampanjen ger ställningstagandet för Dawit Isaaks frigivning och yttrandefrihet en både stenhård och empatisk gestaltning. Stödkommittén Free Dawit och samarbetspartners engagerar deltagarna och gör det enkelt för dem att dela både en upplevelse och ett budskap. Interaktivitet när den är som bäst.

Om Free Dawit

Initiativet för Dawit Isaak i Almedalen genomförs av Stödkommittén Free Dawit i samarbete med Expressen, Författarförbundet, Journalistförbundet, Publicistklubben, Reportrar utan gränser, Svenska PEN, Sveriges Tidskrifter och Utgivarna.