Dawit Isaak: 3000 dagar i fängelse utan rättegång

– Det är en skandal att han fortfarande sitter fängslad och det är märkligt att den svenska regeringen inte prövar fler metoder för att få honom fri. Till exempel borde man mer aktivt drivit på EU för att sätta press på Eritrea i samband med det nya biståndsavtalet, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser.

Dawit Isaaks brott var att han försvarat det eritreanska folkets yttrandefrihet i den oberoende tidningen Setit, där han var reporter och delägare under slutet av 90-talet. Ingen utifrån har under dessa åtta år träffat Dawit Isaak och Eritrea har inte lämnat ut någon information om honom eller hans hälsotillstånd. Dawit Isaak är Sveriges enda samvetsfånge. Den 9 december hålls ett seminarium i EU-parlamentet som tar upp fallet Dawit Isaak och situationen i Eritrea.

Fyra svenska EU-parlamentariker ska tillsammans med bland andra den belgiska parlamentarikern Louis Michel, Leif Öbrink, ordförande Free Dawit Isaak och Esaias Isaak, Dawit Isaaks bror, diskutera det faktum att EU kommer ge en miljard kronor i bistånd till ett land som fängslat tusentals människor utan rättegång. På årsdagen av Dawit Isaaks gripande hålls en manifestation utanför Stockholms stadshus i Serafimerparken klockan 16.30. Journalistförbundet arrangerar en tyst manifestation med tända marschaller. Inga tal kommer att hållas för att inte störa Nobelfesten som äger rum i stadshuset under kvällen, istället kommer information att delas ut.