Dawit Isaak är inte ensam. Andra journalister som Seyoum Tsehaye, Temesgen Gebreyesus och Emanuel Asrat greps också i september 2001, när regeringen stängde alla oberoende medier i Eritrea. Fler journalister har gripits sedan dess. Sammanlagt sju eritreanska journalister har dött i fängelse. Detta gör Eritrea till Afrikas största fängelse för mediepersonal. Landet har varit längst ned på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex de senaste sju åren.
– Det internationella samfundet måste konfrontera den eritreanska regeringen, säger Clea Kahn-Sriber, chef för Reportrar utan gränsers Afrika-desk.
– Det är oacceptabelt att Europeiska unionen, en union som bygger på respekt för demokratiska värderingar, stöder denna regim och låter dessa fruktansvärda brott mot mänskliga rättigheter fortgå.
I Sverige anordnas det idag, den 2 juni, flera arrangemang för att markera denna sorgliga årsdag. Isaaks äldsta dotter, Bethlehem Isaak, har tillbringat natten i en kopia av den typ av mörk cell där myndigheterna tros hålla honom inspärrad.
I en debattartikel som publiceras i dag i Sveriges största morgontidning, Dagens Nyheter, kritiserar den svenska sektionen av Reportrar utan gränser EU:s planer på att tredubbla biståndet till Eritrea. Den Kampala-baserade organisationen East and Horn of Africa Human Rights Defenders Project står också bakom debattartikeln. Organisationen pekar på att Asmara når utanför landet i sin beslutsamhet att undertrycka yttrandefriheten. Eritreanska journalister som har flytt till närliggande Uganda och Sudan fortsätter att förföljas av eritreanska regeringsagenter. Eritreanska flyktingar har hotats och även misshandlats av regimanhängare i Sverige och Italien för att ha kritiserat den eritreanska regimen.
I kväll sluter en bred koalition av svenska organisationer och personer från det civila samhälle upp för Dawit Isaak. Bland annat Reportrar utan gränser, anordnar en allmän sammankomst i Stockholm som syftar till att locka minst 5 000 deltagare att uppmärksamma att det är just 5 000 dagar som Dawit Isaak varit frihetsberövad.
Länk till debattartikel i DN: http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/det-finns-en-vag-mot-frihet/