Dawit Isaak död?

Reportrar utan gränser tror inte att han har dött, baserat på den tillgängliga informationen, men vet inte var Eritreas myndigheter håller honom. Han har hållits fängslad de senaste 10 åren. Trots att rapporterna ännu inte bekräftats ser Reportrar utan gränser allvarligt på dem, och uppmanar Sverige och EU att kräva att myndigheterna i Eritrea tillhandahåller information om den fängslade journalisten.

– På grund av sitt dubbla medborgarskap är Dawit Isaak europeisk medborgare. Liksom många eritreanska journalister har han hållits fängslad i många år utan rättegång, tillgång till advokat eller rätt att ta emot besök. Hur mycket längre kommer Sverige och EU fortsätta att tolerera att inte veta vad som hänt med en av deras egna medborgare? Regeringen i Eritrea vägrar berätta någonting. Det är en skandal, säger Reportrar utan gränser.

– Nu när vi fruktar det värsta om Dawits öde måste Sveriges utrikesdepartement och EU kräva bevis från Eritreas myndigheter att han fortfarande lever, uppgifter om var han befinner sig och hur hans hälsotillstånd ser ut. Om de inte får svar, eller om det kan bekräftas att Dawit Isaak har avlidit i fängelset, måste alla relationer mellan Sverige, EU och Eritrea ses över. Dawit Isaak, redaktör och en av grundarna av tidningen Setit, greps den 23 september 2001 under en av många räder där regeringstjänstemän och generaler grep omkring tio journalister.

Dawit lider av diabetes och har haft mycket svag hälsa de senaste månaderna. Dawit Isaak tilldelades pressfrihetspriset Guldpennan från World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA) den 7 oktober 2011. På bokmässan i Göteborg i september delade man ut 5000 exemplar av boken ”Hopp” som är en samling av Dawit Isaaks texter. EU:s utrikesminister Catherine Ashton nämnde Dawit Isaak när hon uppmanade Eritrea att släppa alla sina politiska fångar den 15 september.

Läs följande artiklar för mer information om Reportrar utan gränsers kampanjer för Dawit Isaak och andra journalister som hålls fängslade i Eritrea. Issaias Afeworki – no less dangerous than Muammar Gaddafi or Bashar Al-Assad och Detained journalist’s brother and Reporters Without Borders tell Sweden and EU they are legally bound to actively seek his release.