Dawit Isaak-priset till Björn Tunbäck

Dawit Isaak sitter fängslad i Eritrea sedan mer än 22 år. ”Outtröttligt gör han oss påmind om att yttrandefriheten har ett pris och att de som betalar har namn, hjärta och språk.” Så lyder motiveringen när Björn Tunbäck mottog PK Västras Dawit Isaak-priset på 10 000 kronor.

– Jag uppskattar verkligen att ha fått Dawit Isaakpriset, men samtidig känns det sorgligt. Helst skulle inte priset ha behövt finnas. Det är över 22 år sedan Dawit och hans kollegor Seyoum Tsehaye, Amanuel Asrat och Temesghen Gebreyesus greps. De är nu de journalister som hållits fängslade längst i världen. Den eritreanska regimen är omänsklig och det den gör mot våra kollegor är ett brott, säger Björn Tunbäck.

Björn Tunbäck slutar aldrig strida för Dawit Isaaks rätt att komma hem till sin familj, att få vara en fri man med rätt att använda sin röst och sin penna. Han arrangerar stödmanifestationer, kräver utredningar, arbetar med stämningsansökningar, lyfter frågan i nätverk i Sverige och utomlands. Listan kan göras lång.

2020 skrev Reportrar utan gränser en rapport om vad svenska regeringen gjort och inte gjort för att få Dawit Isaak fri. Rapporten Samvetsfånge sedan 2001

Vi krävde också en granskningskommission som tillsatte 2021. Kommissionen fick dock inte tillgång till all dokumentation och kunde därför inte genomföra en fullständig granskning.

Det är hög tid att Utrikesminister Tobias Billström kräver att få träffa Dawit Isaak.

Den 3 maj i år lanserade Reportrar utan gränser kampanjen Det fria ordet, tillsammans med Pressbyrån. Med hjälp av AI-teknik kombinerat med ett flertal tidigare publicerade, samt censurerade, artiklar signerade Dawit Isaak har vi återskapat hans journalistiska röst och publicerat en artikel för att uppmärksamma vikten av pressfrihet. Framtagningen av artikeln har skett i samråd med, och med godkännande av, Dawit Isaaks familj.

Så länge Dawit Isaak är fängslad fortsätter Reportrar utan gränser kämpa för hans frigivning. I spetsen för vår kamp går Björn Tunbäck, välförtjänt pristagare av PK Västras Dawit-Isaak pris.

På bilden Björn Tunbäck, Reportrar utan gränser som talar med Josephine Freje från styrelsen för PK Västra.
Foto: Arvid Brandberg