Dawit Isaak tvingades fira sin födelsedag i fängelse

 Manifestationen var ett sätt att visa diktaturens representanter att kampen för Dawit Isaak fortsätter. Dawit Isaak har nu suttit fängslade i Eritrea i över åtta år, utan rättegång och utan att några formella anklagelser riktats mot honom. Tidningen Expressen hade placerat en container på det lilla torget vid Eritreas ambassad. I ett uttalande före manifestationen sade Maria Schottenius, kulturchef på DN:

– Jag bjuder gärna in ambassadtjänstemännen i containern. Jag kan också – om de vill testa att uppleva fångenskapen – för en kort stund skjuta igen dörren och erbjuda mörker och ensamhet.

– Grattis, kommer jag att säga. Flera kända kulturpersonligheter höll under tisdagen tal för Dawit Isaak, däribland författaren Marcus Birro, Publicistklubbens ordförande Ulrika Knutsson (bilden) och författaren och Mustafa Can, författare och styrelseledamot i Reportrar utan gränser. Mustafa Can riktade i sitt tal en uppmaning till den svenske kungen att denne borde engagera sig i Dawits fall. En idé som tidigare förts fram av SVT-journalisten Stig Fredrikson – ­Det passade ju att skriva brev till Iraks diktator och få de tre Ericsson-anställda fria. Varför passar det inte nu? Representanter från de nio organisationer som driver Dawitkampanjen försökte under eftermiddagen överlämna varsitt protestbrev till ambassadpersonalen, men nekades tillträdde till ambassaden. På Expressens hemsida finns filmklipp med alla dagens talare.