Dawit Isaak – mer än 8 000 dagar i fängelse

Dawit Isaak är journalist, författare och dramatiker. I snart 22 år har han suttit fängslad i Eritrea, utan rättegång eller möjlighet att få träffa advokat eller familj.
 
 
Reportrar utan gränser har vid två tillfällen anmält Eritreas president, Isaias Afwerki, för brott mot mänskligheten i fallet med Dawit Isaak.
 
Första gången var 2014, men åklagaren valde att inte gå vidare med någon förundersökning. Dåvarande riksåklagare Anders Perklev valde 2016 att avslå en ansökan om överprövning, även om han ansåg att det fanns rättslig grund att gå vidare med en förundersökning. Han valde dock att avstå för att ge regeringen en chans att få Dawit Isaak fri på diplomatisk väg.
 
Den andra gången lämnade Reportrar utan gränser in en anmälan i oktober 2020 (se nedan), med stöd av flera internationella människorättsjurister. Även denna gång avslog åklagaren anmälan, men på än svagare grunder. Kammaråklagare Karolina Wieslander ville inte gå vidare med en förundersökning för att det inte gick att samarbeta med Eritrea. Även överåklagaren avslog överprövningen. 
 
På 20-årsdagen av Dawit Isaaks gripande, den 23 september 2021, lämnade Reportrar utan gränser därför inte en överprövning till riksåklagaren Petra Lundh. Det är dags att svenska åklagare tar internationella ansvar för mänskliga rättigheter och en svensk medborgare.
 
Reportrar utan gränser krävde redan 2016 en riksdagskommission för att utreda vad alla svenska regeringar gjort för att få Dawit Isaak fri. Först i slutet av 2020 begärde ett enigt utrikesutskott att regeringen skulle tillsätta en sådan kommission. Regeringen kunde i juni 2021 tillsätta en kommission för att utreda vad som gjorts för Dawit Isaak och även den svensk-kinesiska förläggaren Gu Minhai, som är fängslad i Kina sedan 2015. Regeringen vill dock lägga till vissa sekretessbestämmelser för kommissionen, vilket Reportrar utan gränser oroar sig för.
 
I oktober 2020 publicerade Reportrar utan gränser en vitbok över vad som gjorts för Dawit Isaak fram tills dess (se nedan). Slutsatsen var beklämmande då alla dokument kring regeringens arbete för Dawit Isaak är hemligstämplade och transparensen obefintlig. 
 
Den 3 maj 2023, på internationella pressfrihetsdagen uppmärksammades Dawit Isaak i en kampanj, Det fria ordet. 
 
Reportrar utan gränser arbetar oförtrutet vidare för att Dawit Isaak ska friges. Vi behöver din hjälp. Den eritreanska regimen och den svenska regeringen behöver ständigt påminnas om att en svensk medborgare och journalist sitter fängslade under omänskliga förhållanden i Eritrea, världens sämsta land för pressfrihet och journalister. 
 

Bakgrund

Dawit Isaak föddes 27 oktober 1964, i det land som 29 år senare skulle utropas till staten Eritrea efter ett långt och blodigt befrielsekrig. Till Sverige kom han som flykting från kriget 1987. Han hamnade i Lerum, försörjde sig som städare, fick svenskt medborgarskap 1992.
 
När Eritrea blev självständigt återvände Dawit till sitt forna hemland. Han gifte sig, skaffade barn och blev så småningom delägare i landets första oberoende tidning Setit, där han arbetade som reporter. Men landets självständighet skulle visa sig vara bräcklig: 1998 blossade konflikten med Etiopien oväntat upp igen och ledde till ett förödande gränskrig.
 
Dawit återvände till Sverige för att förbereda så att han skulle kunna sätta sin familj i säkerhet. Hustrun och de tre barnen följde efter i april 2000. De bosatte sig i Göteborg. Ett år senare reste Dawit på nytt till Eritrea.

Den våren kokade Asmara av politisk aktivitet. Gränskriget hade gett upphov till en intensiv politisk debatt, där en utbrytargrupp ur regeringens toppskikt bland annat krävde demokratiska reformer och en grundlig, objektiv utvärdering av de händelser som lett fram till kriget.

I maj, när de femton politikerna i utbrytargruppen inte fått gehör för sina önskemål, lade de ut sin kritik på internet i ett öppet brev till PFDJ. Brevet publicerades av den fria pressen, tillsammans med analyser, kommentarer och intervjuer med flera av de femton politikerna.

När så omvärlden vände blickarna mot ruinerna av World Trade Center slog regeringen tillbaka mot reformisterna. Inom loppet av några dagar hade elva av politikerna gripits, liksom tio av den fria pressens ledande journalister. Däribland Dawit, som hämtades i sitt hem en tidig söndagsmorgon, den 23 september 2001.

Ingen rättegång

Ännu har ingen av dem vare sig anklagats formellt eller fått en rättvis rättegång. Både journalisterna och politikerna har stämplats som landsförrädare; journalisterna anklagas också för att ha tagit emot ekonomiskt stöd från utlandet – ett brott mot de eritreanska presslagarna.

Länge var Dawit Isaaks öde okänt. I november 2001 fick Sveriges dåvarande honorärkonsul i Asmara, Lis Truelsen, en skymt av honom genom ett galler och hann byta några ord med honom. I april 2002 togs han in på sjukhus – för vård av tortyrskador, enligt den amerikanska pressorganisationen Committee to Protect Journalists (CPJ).

Sommaren 2004 försäkrade Eritreas ambassadör i Stockholm, Araya Desta, att Dawit mådde bra. Den 17 mars 2005 fick Stödkommittén Free Dawit Isaak ett nytt oberoende livstecken. Dawit behandlas som en dömd brottsling och tvingas utföra hårt arbete i fängelset Karsheli i centrala Asmara, berättade en tidigare medfånge.

Tre dagar i frihet

Den 19 november 2005 släpptes Dawit Isaak ur fängelset. Glädjebudskapet spreds snabbt i Sverige och resten av världen. För sin familj i Göteborg berättade han att han lider av högt blodtryck, men mår annars efter omständigheterna bra. Friheten blev dock kortvarig.

Efter tre dagar greps Dawit igen på väg att besöka en läkare. Enligt Eritreas informationsminister Ali Abdu hade Dawit Isaak bara fått permission ur fängelset för en hälsokontroll. Sedan dess sitter Dawit Isaak åter i fängelse.

Fortfarande har inte svenska myndigheter eller internationella frivilligorganisationer fått besöka Dawit i fängelset. De eritreanska myndigheterna hänvisar till att Dawit är eritreansk medborgare, och hans fall därför en intern angelägenhet.

RSF rapport: Samvetsfånge sedan 2001

I oktober 2020 presenterade Reportrar utan gränser rapporten Samvetsfånge sedan 2001 – varför är Dawit Isaak fortfarande fängslad. 

Eritreas president anmäld för brott mot mänskligheten

Reportrar utan gränser anmälde också Eritreas president Isaias Afwerki för brott mot mänskligheten i fallet med den fängslade svenska journalisten Dawit Isaak, i oktober 2020. Anmälan stöds av tolv framstående internationella människorättsjurister.

På dagen 20 år efter att den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak greps i Eritrea lämnar Reportrar utan gränser (RSF) in en begäran om överprövning av ett tidigare åklagarbeslut att avstå förundersökning av folkrättsbrott i fallet Dawit Isaak. RSF vädjar nu till riksåklagaren att ta sitt internationella ansvar.

Ansökan om överprövning RÅ_Dawit_sept2021

Granskningskommission

2021 tillsattes en granskningskommission för att se hur regeringen, Utrikesdepartementet och utlandsmyndigheterna arbetat för att uppnå frigivning av Dawit Issak och Gui Minhai.

Stöd vårt arbete för Dawit Isaak

swisha till 123 900 44 90

Stöd oss!

mer information

För mer information, kontakta:

Björn Tunbäck
Styrelseledamot RSF Sverige