Delegation till Angola för Dawit Isaak

Under Luandamötet kommer Dawit Isaaks sak att diskuteras. Dessutom tas frågan upp om att ge Reportrar utan gränser observatörsstatus och talerätt inför Kommissionen i pressfrihetsfrågor.

Förra året beslutade Kommissionen att godta juristerna Jesús Alcalá, Percy Bratt och Prisca Orsonneaus anmälan mot Eritrea. I anmälan gör de gällande att Eritreas behandling av Dawit Isaak innebär uppenbara, grova kräkningar av flera av de fri- och rättigheter som Afrikanska Unionens Människorättskonvention garanterar, bl a av förbudet mot tortyr, rätten att ställas inför en domstol och rätten till en rättvis rättegång.
Kommissionens godkännande av anmälan och dess avsikt att hålla förhandling i målet föranledde ett svar från den eritreanska regimen. I sitt yttrande hävdar Eritrea att anmälarna inte uttömt alla lagliga möjligheter för Dawit Isaak inne i landet. Därför ska Kommissionen, menar Eritrea, ompröva sitt tidigare beslut och avvisa ärendet.

– Det är ett ihåligt argument med tanke på att Dawit Isaak snart hållits fången i tretton år, att vi faktiskt följde den eritreanska lagen och lämnade in en s k habeas-corpusframställan till Eritreas Högsta domstol och att Högsta Domstolen har haft tre år att ta ställning till vårt krav att Dawit Isaak skall få träffa en domare, säger Jesús Alcalá .

Han fortsätter: Jag är övertygad om att Afrikanska Kommissionen kommer att tillbakavisa Eritreas begäran och ge oss rätt. Kommissionen kommer då också att bestämma en förberedelseplan inför den muntliga förhandlingen. Eritrea kommer säkert inte undan en fällande dom.

Dawit Isaak har blivit ett fall för Kommissionen genom den inlaga om en Habeas corpusprövning juristerna Jesús Alcalá, Percy Bratt och Prisca Orsonneau skickade till Högsta domstolen i Eritrea 2011. Habeas corpus är en gammal rättsprincip som skall hindra att en myndighet i ett land låser in människor och sedan glömmer bort dem. Det är ingen rättegång där ett åtal prövas. Tvärtom är det myndigheternas rätt att alls hålla en person fängslad som domarna skall avgöra. Eritreas regering har tidigare sagt att de tillämpar Habeas corpus.

Men Högsta Domstolen i Asmara vill inte ens erkänna att de fått Habeas corpusskrivelsen, trots att ytterligare en kopia lämnades över av EU-representationen i Eritrea 2012. Därför har juristerna gått vidare till Afrikanska kommissionen. Ett beslut med kritik från Kommissionen skulle innebära en belastning för Eritrea i relationerna med andra afrikanska stater.

– Att Eritrea yttrat sig till Kommissionen innebär dels att de visar respekt för denna afrikanska institution, dels att regeringen visar att den har ansvar för Dawit Isaaks öde och välbefinnande. Indirekt kan det ses som en bekräftelse på att han lever, säger Björn Tunbäck.

För mera information kontakta Björn Tunbäck, Reportrar utan gränser på bjorn.tunback@gmail.com eller +46 703 27 09 12. Eller ring Esayas Isaak på +46-708 388 735.

Delegationen kommer att vara i Luanda 28 april – 1 maj. Under de dagarna diskuteras bland annat människorättsläget ibland annat Eritrea. Staterna har delegater på plats, dessutom medverkar en mängd afrikanska människorättsorganisationer.