”Den nakna sanningen” RSF-kampanj för trovärdig rapportering om pandemin i Brasilien

fotomontage Bolsonaro Naked truth
I Brasilien, där president Jair Bolsonaro använder lögner och attacker på media för att dölja Covid-19-pandemiens förödande effekter, har Reportrar utan gränser, RSF, lanserat kampanjen ”Den sanningen”. Kampanjen lyfter fram journalistikens avgörande betydelse för att ge tillgång till pålitlig information om pandemin.
 
Med hjälp av ett fotomontage som visar president Bolsonaro naken bakom en skylt med de senaste siffrorna om Covid-19 dödsfall och positiva tester, bemöter kampanjen Bolsonaros felaktiga påståenden med fakta.
 
-Kampanjen syftar till att öka medvetenheten om pandemin och bekämpa Bolsonaros ständiga attacker mot media, säger RSFs generalsekreterare Christophe Deloire.
-Attackerna är både moraliskt förkastliga och farliga för den brasilianska befolkningen, som inte får information grundad på fakta om pandemin. Journalisternas arbete är avgörande för att rapportera fakta och informera människor om hälsokrisens verklighet. Rätten till information, som är nära kopplad till rätten till hälsa, måste försvaras mer än någonsin i Brasilien.
 
Arbetsförhållandena för brasiliansk media har försämrats avsevärt sedan Bolsonaro valdes till president i oktober 2018. Journalister blir ständigt förolämpade, förnedrade, stigmatiserade och förödmjukade av presidenten. Varje artikel eller inslag i media som hotar hans eller hans administrations intressen utlöser en ny omgång våldsamma verbala attacker.
 
I januari uppmanade han journalister att ”ha sex med sina horor till mödrar”. Denna upprörande och grovt formulerade kommentar var bara den senaste i en väloljad strategi för att attackera media. RSF har noterat 580 liknande attacker mot media från presidenten och hans närmaste allierade under 2020.
 
”Den nakna sanningen” är en av många kampanjer som RSF genomfört för att rikta allmänhetens och det internationella samfundets uppmärksamhet mot kränkningarna av informationsfriheten i Brasilien. Kampanjen finns på de fyra språken portugisiska, spanska, franska och engelska.
 
Brasilien rankas som 107:e av 180 länder i RSFs Pressfrihetsindex 2020.