Den ryske journalisten Ivan Safronov dömd till 22 års fängelse

 Reportrar utan gränser, RSF, fördömer det 22-åriga fängelsestraffet som den ryske undersökande journalisten fick för att ha avslöjat så kallade ”statshemligheter” som redan fanns tillgängliga online. Det är helt ogrundade anklagelser om förräderi som denna orättfärdiga och hämndlystna dom bygger på, säger RSF.

Läs på ryska / Читать на русском

 –Det här är ett helt absurt åtal som visar att han bara straffas för att han utfört sitt jobb. Det ryska rättsväsendet försöker med regimens goda minne krossa en duktig och namnkunnig journalist, men det är svårt att tysta kritiskt och granskande röster. Fler lär ta över vilket bara gör domen en mer meningslös, säger Erik Halkjaer, ordförande RSF Sverige.

–Vi fördömer denna orättfärdiga och hämndlystna dom av en regim som är allergisk mot journalister, en dom som utfärdats bakom stängda dörrar medan hans advokater hindrades från att försvara honom, säger Jeanne Cavelier, ansvarig chef för RSF:s kontor för Östeuropa och Centralasien.

Utredarna menar att det fanns ”statshemligheter” i sju undersökande artiklar som Safronov skickade till den tjeckiske journalisten Martin Larysh och den tyske politiska analytikern Dmitri Voronin. Men all information fanns redan tillgänglig på nätet innan Safronov skrev sina analyser, förutom en om tekniska problem kopplade till ett spaningssatellitförsök. Detta offentliggjordes mindre än två månader senare som ett resultat av ett beslut som fattats av Moskvas skiljedomstol, enligt Proekt, ett ryskt mediabolag som specialiserar sig på undersökande journalistik och som har förklarats ”oönskat” och i praktiken är förbjudet i Ryssland.

Till exempel baserades Safronovs analys om överföringen av T-72 stridsvagnar och BRDM-2 pansarfordon till Serbien på information publicerad av den ryska statliga nyhetsbyrån RIA Novosti och på rapporter publicerade av det ryska försvarsministeriet.

Ivan Safronov anses vara en av Rysslands bästa journalister med många publicerade och uppmärksammade artiklar innan han greps den 7 juli 2020. Han har sedan dess suttit fängslad. Safronov har förvägrats rätt till försvar och hans advokater har själva blivit måltavlor för den ryska underrättelsetjänsten.

Ryssland är på plats 155 av 180 länder i RSF:s internationella pressfrihetsindex.

Läs mer om Safronov här.