Reportrar utan gränser ser med stor oro på de hot som riktas mot iranska journalister utanför Iran, bland annat i Sverige. I ett öppet brev till regeringarna i Sverige, Frankrike, Tjeckien, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland och USA påminner Reportrar utan gränser makthavarna i dessa länder om att de är skyldiga att skydda exiljournalisterna.
Inhemsk media i Iran är strikt kontrollerad av landets regering och brister i sin bevakning av den inrikespolitiska utvecklingen i landet. Bland annat har iranska medier ofta avstått från att rapportera om de landsomfattande protester mot regimen som pågått sedan november förra året.
Även utanför landets gränser har den iranska regeringen ökat trycket på iranska journalister. Det handlar om hot mot exiljournalister som arbetar bland annat på och för de persiskspråkiga redaktionerna på brittiska BBC, amerikanska Voice of America, Radio Farda (Free Europe), tyska Deutsche Welle, franska Radio France Internationale och nederländska Radio Zamaneh, samt de privatägda exilmedierna Iran International, Manoto TV, Kayhan London och IranWire.
Den iranska regimen vill tysta dessa medier, som är de enda oberoende nyhetskanaler som finns tillgängliga för många iranier. Irans säkerhetsdepartement uppmanade till exempel den 30 november till attacker på Iran Internationals journalister och beskrev dem som ”den islamiska republikens fiender” och ”terrorister”.
Attackerna mot iranska exiljournalister sker ofta genom cyberattacker och hot och trakasserier på sociala medier. Iranska journalister i Storbritannien har hotats med kidnappning och att tvingas tillbaka till Iran.
Företrädare för iranska myndigheter har också hotat exiljournalister genom att trakassera deras anhöriga i Iran. De kallas ofta in till förhör. I september förra året grep civilklädda medlemmar av det iranska revolutionsgardet Alireza Alinejad, bror till journalister och kvinnorättsaktivisten Masih Alinejad.
Masih Alinejad berättade senare att hennes bror hölls som gisslan för att tysta henne. Hon publicerade också en video där brodern före han greps säger att han och deras föräldrar fick utstå påtryckningar för att offentligt fördöma Masih Alinejads aktiviteter.
En iransk journalist baserad i Frankrike, som bett om att få vara anonym har berättat om hur trakasserierna ökat de senaste två månaderna. Bland annat ska det kommit dödshot.
”Medan vi skär halsen av dig ska vi filma och publicera det på din webb”, stod det i ett meddelande. Ett annat löd: ”När vi dödat dig på det mest brutala vis kommer andra förstå att de måste hålla tyst för alltid.”
BBC-journalisten Farnaz Ghazizadeh skrev på Twitter den 23 november att hans 73-åriga far tvingats inställa sig till förhör av representanter för iranska myndigheter. ”Det handlade om att min syster och jag arbetar för media utanför Iran. Våra familjer är utsatta för att vi jobbar som journalister”.
Mojtaba Pourmohsen är baserad i London och arbetar för Iran International. Han berättar för den brittiska tidningen The Times att anställda vid det iranska säkerhetsdepartementet kallat in hans 75-åriga far och yngre syster till förhör. ”De sa åt dem att de skulle säga till mig att säga upp mig inom en vecka och återvända till Teheran. Om inte skulle de åka till London och tvinga tillbaka mig.”
Reportrar utan gränser räknar med att ungefär 200 iranska journalister, som lever och verkar i andra länder än Iran (framför allt i Europa och USA), har blivit hotade och trakasserade de senaste månaderna. Ungefär 50 av dessa har hotats till livet.
Reportrar utan gränser uppmanar regeringarna i de länder där de iranska exiljournalisterna är verksamma att skydda journalisterna och fördöma den iranska regimens agerande, som utgör ett hot mot press- och yttrandefriheten. Reportrar utan gränser uppmanar även alla iranska exiljournalister som utsatts för hot i dessa länder att anmäla detta till polisen. Vi ber också de medier där exiljournalisterna arbetar att ge dem stöd och bistå dem i kontakter med det lokala rättsväsendet.
Iran rankas på plats 170 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.