Det är hög tid att släppa Raif Badawi!

På 9-års dagen av fängslandet av bloggaren Raif Badawi, vädjar Reportrar utan gränser till myndigheterna i Saudiarabien att han släpps omgående.

Raif sitter fängslad eftersom han bloggat om mänskliga rättigheter. Han är dömd till 10 års fängelse och 1000 piskrapp för att ha hädat islam. 9 års fängelse och 50 piskrapp är det pris som Raif Badawi än så länge betalat för att han skapade Free Saudi Liberals, ett onlineforum som stängdes ner av Saudiska myndigheter. Med Free Saudi Liberals villa Raif Badawi skapa debatt i ett samhälle där konservatism och religion regerar, och där ämnen som kvinnors rättigheter och sexualitet fortfarande är tabu.

Efter de 50 första piskrappen upphörde detta straff, men enligt utsago hålls Raif Badawi i isolering och han har mycket begränsad kontakt med omvärlden. Han får ringa två korta övervakade samtal i veckan till sin fru, som får oroande nyheter om hans hälsa. Förutom detta straff är han att förbjuden att resa ut ur Saudiarabien 10 år efter att fängelsestraffet är avtjänat. Han kommer därmed inte kunna återförenas med sin fru och sina barn som ny lever i asyl i Kanada, varifrån hon kämpar för ge Raif Badawi kanadensiskt medborgarskap.

Saudiarabien är rankad plats 170 av 180 länder, i RSFs Pressfrihetsindex 2021.