Dödsdom mot medborgarjournalist i Syrien

Han greps den 16 april, efter att ha intervjuats av nyhetskanalen Al-Jazeera om situationen i sin hemstad Deraa.

– Domen är fullständigt oacceptabel och står inte till någon som helst proportion till Mohammed Al-Hariris så kallade brott, säger Pressfrihetsorganisationen.

– Bashar Al-Assads regim har ännu en gång visat sin brutalitet och grymhet. Reportrar utan gränser kräver att domen upphävs och att medborgarjournalisten släpps omedelbart.

Enligt den regionala pressfrihetsorganisationen Skeyes Center for Media and Cultural Freedom, har Al-Hariri utsätts för fruktansvärd tortyr efter gripandet, till den grad att han har delvis blivit förlamad. Efter att domen meddelades, överfördes han till Saidnayas militärfängelset norr om Damaskus. Al-Hariri gav regelbundna intervjuer till Al-Jazeera om situationen i Deraa i södra Syrien. Syriska regeringen har anklagat den Qatar-baserade nyhetskanalen och andra utländska medier för att vara en del av en global konspiration som vill orsaka kaos i Syrien.

Reportrar utan gränser listar Al-Assad bland de 41 fiender för informationsfrihet.

Flera mediearbetare, medborgarjournalister och internetaktivister har dödats av regeringen sedan början av året och dussintals fler befinner sig i Syriens fängelser.