Dödshot mot journalister i Jemen

En artikel med rubriken ”Det första året av revolution” av journalisten Bashra Al-Moqtari den 11 januari fick religiösa ledare och medlemmar av det muslimska partiet Al-Islah att se rött. I artikeln skrev Moqtari om frustrationen och besvikelsen över att revolutionen inte blev som folket ville.

– Revolutionen tillhör inte längre Jemens människor, skrev Moqtari.

Hon uppmanade också folk att gå ut på gatorna och kämpa för sina rättigheter, och vägra styras av ”en politisk elit, religiösa ledare eller soldater. Vägra en långsam död.” Fyra journalister och aktiva bloggare är under dödshot.

Det var i februari som några religiösa ledare krävde att tidningar och hemsidor skulle stängas ner, och att författarna skulle avrättas. Förutom Moqtari är de tre andra är Fakri Qassam, redaktör för en oberoende nyhetstidning i staden Taiz. Mohessin Aeyd, skribent samt internetaktivisten Sami Shamssan. Reporter utan gränser fördömer de här dödshoten, vars mål är att tysta journalister och aktivister. Människor som stöttar den förra presidenten Ali Abdallah Saleh attackerar och hotar nyhetstidningar. Beväpnade demonstranter omringade tidningen Al-Thwaras kontor den 2 februari för att protestera mot att tidningen tagit bort Salehs fotografi från framsidan.

Presidentens anhängare hävdar att redaktören Yassin Al-Masroudi är en förrädare, och de hindrade journalister från att komma in i byggnaden. Salehs supportrar stormade sedan byggnaden och krävde att få godkänna nästa dags tidning. Reportrar utan gränser tycker det är förfärligt, eftersom det är typiskt för den gamla regimen i Jemen. Journalisternas fackförbund hävdar dock att många journalister tyckte presidentens anhängare gjorde rätt. Beväpnade anhängare till Saleh omringade också tidningen Al-Jomhuryahs huvudkontor den 4 februari, medan säkerhetspolisen stod bredvid utan att ingripa.

Redaktören Samir Al-Yossoufi hotades upprepade gånger med att tidningens kontor skulle förstöras. Dagen innan stormades tidningens kontor i Sanaa av beväpnade män. Reportrar utan gränser stödjer personalen på både Al-Thawra och Al-Jomhuryah. Händelser som dessa gör att tidningar inte vågar skriva det de vill, eftersom journalisterna är rädda.

– Dödshoten och attackerna mot journalister måste sluta, säger Reportrar utan gränser. Yttrandefrihet är grunden i ett samhälle som försöker återhämta sig efter år av förtryck.

Den 4 februari tvingade sig presidentens anhängare in i det hus där många TV-kanaler har sina satellitsändningar. Chefen behövde soldaters hjälp för att kunna ta sig till sitt kontor. Demonstranterna kräver att cheferna för de tre statliga TV-stationerna ska avgå.