Domstol tvingar åter Reportrar utan gränsers representant inför rätta

En domstol i Turkiet har beordrat att rättegången mot Reportrar utan gränsers representant i Turkiet, Erol Önderoğlu, återupptas. Detta efter att han förra året frikändes för påstått terrorbrott. Reportrar utan gränser kräver att rättsprocessen avslutas omedelbart.

Anklagelserna om att inte bara ha spridit terrorpropaganda, utan även att ha hyllat och förlåtit brottsliga handlingar, riktas inte bara mot Erol Önderoğlu. Även människorättsaktivisten Sebnem Korur Fincani och författaren och journalisten Ahmet Nesin står anklagade.

De brottsliga handlingarna ska ha begåtts när de symboliskt agerade redaktörer en dag var för tidningen Özgür Gündem, som senare stängdes, i augusti 2016. Rättsprocessen sträckte sig över tre års tid och ledde till slut att de anklagade frikändes på alla punkter förra året.

Enligt den överklagan som en domstol i Turkiet nu godkänt anser inte att deras redaktörskap kan betraktas som symboliskt, som en del av en pressfrihetskampanj. I domstolens utlåtande kritiseras istället tidigare rättsinstansen för att ha separerat rättegången mot de tre anklagade från rättegången mot tidningens verklige chefredaktör, Inan Kizilkaya, som även måste stå till svars för flera publicerade artiklar.

– Det kan inte vara ett brott att försvara pressfrihet i ett land som påstår sig respektera de mänskliga rättigheterna. Vår turkiske representant, Erol Önderoğlu, har redan tillbringat tio dagar i fängelse och fått utstå en lång och utdragen rättsprocess bara för att han har försvarat vikten av att det i Turkiet borde finnas en mångfald av olika medier. Att den här rättsprocessen nu åter ska ta fart är nästan omöjligt att föreställa sig. Det turkiska rättsväsendet bordet för allas skull lägga ner det här fallet en gång för alla, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Erol Önderoğlu, Sebnem Korur Fincani och Ahmet Nesin hotas alla av upp till 14 och ett halvt år i fängelse, i enlighet med den turkiska terrorlagen nummer 3712. Redan i tidigare instans gjordes det klart att deras agerande var en del av en kampanj för att symboliskt stötta mediepluralism, en pluralism som blir allt sämre i takt med att allt fler turkiska medier tvingas stänga.

De tre förväntas infinna sig i en domstol i Istanbul den 3 februari 2021. Rättegången kan då kopplas samman med rättsprocessen mot Özgür Gündems chefredaktör.

I januari 2016 åtalades Erol Önderoğlu tillsammans med 16 andra aktivister, bland andra flera akademiker som skrivit under en namninsamling, efter att de visat sin solidaritet med tidningen. De 53 andra personer som symboliskt agerade chefredaktör för tidningen en dag var åtalades inte.

När Turkiets konstitutionsdomstol i september 2019 frikände Erol Önderoğlu, Sebnem Korur Fincani och Ahmet Nesin trodde alla att det var över. Istället fortsätter nu de rättsliga trakasserierna. Tidigare i år dömdes också Reportrar utan gränsers korrespondent i Algeriet, Khaled Drareni, till tre års fängelse för att bland annat ha uppmuntrat till uppror, enligt en domstol.

Turkiet rankas på plats 154 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.