Donald Trump uppmanas respektera pressfriheten

screen_shot_2016-11-09_at_19.16.25.png

Under kampanjperioden inför presidentvalet tog Trump oroväckande steg för att kontrollera pressen. Han hotade att stämma tidningar för artiklar som var ”avsiktligt negativa” och förde fram ett förslag att ändra landets förtalslagar på ett sätt som skulle göra det möjligt att dra tidningar kritiska tidningar inför rätta.

Trump drog också tillbaka pressackrediteringen för Washington Post när han inte tyckte om tidningens rapportering från Trump-kampanjen. Den nyvalda presidenten har förolämpat journalister som han uppfattat som kritiska och vägrade att delta i en debatt för att Fox News inte lät honom bestämma att vilken journalist som skulle moderera debatten.

– Trumps åtgärder för att begränsa den fria pressen under sin presidentvalskampanj sänder oroväckande signaler kring hans presidentskap, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser. Vi uppmanar honom att respektera press- och yttrandefrihet i enighet med den amerikanska konstitutionens första tillägg. Medierna måste kunna arbeta utan att vara rädda för åtgärder från Vita huset.

Begränsningarna för medier under presidentvalskampanjen är en del av en oroväckande utveckling för pressfrihet i USA. Sedan 2013 har landet sjunkit 14 platser i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Landet ligger nu på plats 41 av 180 länder.