Efter 10 år i fängelse, den saudiske bloggaren Raif Badawi är fortfarande frihetsberövad

Efter 10 års fängelse borde den saudiske bloggaren Raif Badawi ha släppts från fängelset den 28 februari. Men han hålls fortfarande fängslad i Dahaban Central Prison, norr om Jeddah. Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar de saudiska myndigheterna att omedelbart släppa Badawi och låta honom ansluta sig till sin familj, som nu bor i Kanada.

Hans fru, Ensaf Haidar, har på Twitter räknat dagarna till hans frisläppande utan att veta säkert om han skulle släppas när den dagen äntligen kom. RSF har kontaktat de saudiska myndigheterna, men inte fått något svar.  Badawi drev ett online forum, Free Saudi Liberals, där han med ovanligt stor öppenhet diskuterade religiösa och samhälleliga frågor. Efter gripandet 2012 dömdes han för att ha förolämpat islam, till 10 års fängelse, 1 000 piskrapp och böter på 1 miljon riyal. I straffet ingick också ett 10-årigt utreseförbud från Saudiarabien efter att ha fullbordat fängelsestraffet.

– Raif Badawis fortsatta internering efter 10 långa år i fängelse är upprörande. Han borde aldrig ha tillbringat en enda dag bakom galler. Nu när han har fullbordat hela straffet, baserat på absurda anklagelser, finns det ingen rättslig grund för de saudiska myndigheterna att fortsätta hålla honom kvar. Vi kräver att Badawis omedelbart friges och att han får lämna landet för att ansluta sig till sin familj utomlands, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Baserad i Quebec sedan 2013, har Haidar aldrig slutat kämpa för sin mans frigivning. Hon sätter nu sitt hopp till Kanada, som skulle kunna ge honom kanadensiskt medborgarskap och därigenom underlätta att han bosätter sig i landet. -Regeringen har nu en chans att visa sin solidaritet med oss, lindra vår smärta och erkänna hans enastående bidrag till den globala människorättsrörelsen genom att ge honom medborgarskap och låta honom återförenas med sin familj, skrev Haidar nyligen på Twitter.

Men Badawi kommer inte att kunna lämna Saudiarabien om inte det 10-åriga reseförbudet hävs. Det är därför Haidar också har skrivit till den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman (alias MBS) och begärt kunglig benådning. ”Ers kungliga höghet, jag vädjar till den far och make som ni är. Vår familjs öde ligger i dina händer”, skrev hon.  I april 2020 tillkännagav Saudiarabien avskaffandet av piskning som en del av ”Vision 2030”-reformerna som föreslagits av kronprinsen, som även inkluderar reformer av mänskliga rättigheter.

Av de 1 000 piskrapp som Badawi dömdes till fick han de första 50 piskrappen i april 2015. Efter det har all piskning ställts in.

Saudiarabien är rankad på 170:e plats av 180 länder i RSF:s Globala pressfrihetsindex 2021.