En brittisk domare har avslagit Julian Assange överklagande av utlämningsbeslut. Det är djupt oroande. Risken att han utlämnas till USA där ett livslångt fängelsestraff hotar har ökat.
I ett tresidigt skriftligt beslut den 6 juni avslog en brittisk domaren överklagande av utlämningsbeslutet, som undertecknades av Storbritanniens dåvarande inrikesminister Priti Patel i juni 2022.
Därmed återstår endast ett sista steg innan en utlämning kan ske. Försvaret har fem arbetsdagar på sig att lämna in ett överklagande till en panel bestående av två domare, som kommer att kalla till en offentlig utfrågning. Ytterligare överklaganden kommer inte att vara möjliga på nationell nivå. Däremot kan Julian Assange vända sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.
– Det är absurt att en enskild domare kan utfärda ett tresidigt beslut som kan leda till att Julian Assange hamnar i fängelse för resten av sitt liv vilket skulle skada förutsättningarna för journalistik runt om i världen. Den historiska betydelsen av vad som händer härnäst kan inte överskattas. Det är dags att sätta stopp för denna jakt på Assange och skydda journalistiken och pressfriheten. Vår uppmaning till president Biden är nu mer angelägen än någonsin. Lägg ned dessa anklagelser, avsluta fallet mot Assange och släpp honom utan ytterligare dröjsmål, säger Rebecca Vincent Reportrar utan gränsers internationella kampanjchef.
Stella Assange – Julians Assange fru – skriver på Twitter: ”På tisdag nästa vecka ska min man Julian Assange lämna in en ny ansökan om överklagande till Högsta domstolen. Fallet går sedan vidare till en offentlig utfrågning inför två nya domare. Vi är fortsatt optimistiska om att vi ska vinna och att Julian inte utlämnas till USA där han riskerar att tillbringa resten av sitt liv i ett högsäkerhetsfängelse för att ha publicerat sann information som avslöjade krigsförbrytelser som begåtts av den amerikanska regeringen.”
Detta är det senaste steget i mer än tre års rättsliga förfaranden i brittiska domstolar efter att den amerikanska regeringen begärt att Julian Assange ska utlämnas. Åklagare i USA har riktat 18 åtalspunkter mot honom efter att WikiLeak 2010 publicerat hundratusentals hemligstämplade dokument från amerikanska militären.
I den första instans motsatte sig utlämning på grund av psykisk ohälsa. Detta upphävdes senare av appellationsdomstolen efter diplomatiska försäkringar från den amerikanska regeringen. Julian Assange riskerar att bli den första förläggaren som åtalas enligt Espionage Act och han riskerar ett sammanlagt straff på 175 års fängelse.
Reportrar utan gränser är det enda organisation inom civilsamhället som har följt hela utlämningsförfarandet. I april 2023 nekades Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire och kampanjchefen Rebecca Vincent att besöka Julian Assange i Belmarsh-fängelset, där han har varit häktad i mer än fyra år.
Storbritannien rankas på 26:e plats av 180 länder i Reportrar utan gränser pressfrihetsindex 2023, medan USA rankas på 45:e plats.