Efter fyra månader av krig – journalistiken i Gaza hotas av utplåning

Efter fyra månader av krig i Gaza uppgår dödssiffran för journalister till över 84, varav minst 20 dödats i tjänsten. Palestinska journalister dödas, skadas och hindras från att arbeta utan någon möjlighet till en säker tillflyktsort. Reportrar utan gränser (RSF) fördömer starkt den israeliska arméns utplåning av journalistiken och rätten till information i Gaza. RSF uppmanar stater och internationella organisationer att öka trycket på Israel att omedelbart upphöra med detta blodbad.

Under 124 dagar av konflikt har över 84 journalister dödats i Gaza, varav minst 20 medan de arbetade eller i samband med det, enligt RSF:s uppgifter. I de ständiga israeliska attackerna från norra till södra delen av Gazaremsan decimeras antalet journalister. Journalister som överlevt dessa fyra månader lever under omänskliga förhållanden med brist på i stort sett allting.

Under fyra månader av konflikt har palestinsk journalistik decimerats av israeliska väpnade styrkor. 84 journalister har dödats, varav minst 20 i tjänsten. Efter att ha lämnat in två klagomål till Internationella brottmålsdomstolen och gjort upprepade vädjanden till stater och internationella organisationer, uppmanar RSF återigen FN:s säkerhetsråd att omedelbart verkställa resolution 2222 (2015) om skydd av journalister, säger RSF:s Mellanösterndesk

Journalister instängda i Rafah

Journalisterna i Gaza har ingen väg ut eller någon säker tillflyktsort. De har tvingats fly till södra delen av enklaven och de allra flesta har tagit sin tillflykt till Rafah, där gränsövergången till Egypten fortfarande är stängd och där en invasion av staden skulle kunna leda till ett nytt blodbad. Rafah beskrevs av Israel som en ”säkerhetszon” i början av konflikten. Trots RSF:s uppmaningar att öppna gränsen fortsätter de israeliska myndigheterna att hindra journalister från Gazaremsan från att lämna staden och att blockera tillträdet till enklaven för utländska journalister.

En skrämmande siffra

Enligt det palestinska journalistförbundet (PJS) har omkring 50 lokala och internationella medier i Gaza helt eller delvis förstörts av den israeliska armén sedan den 7 oktober, utöver den skrämmande dödssiffran.

Den 31 oktober och den 22 december 2023, lämnade RSF in två klagomål till åklagarmyndigheten vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i samband med morden på journalister och förstörelsen av redaktioner. I efterdyningarna av morden på den oberoende videofilmaren Moustafa Thuraya och Al Jazeera-journalisten Hamza Dahdouh den 7 januari fick RSF ett beslut från ICC:s åklagare att inkludera brott mot journalister i sin utredning av situationen i Palestina. Två dagar senare uppmanade RSF FN:s säkerhetsråd att omedelbart ta itu med Israels brott mot resolution 2222 om skydd av journalister.

Journalisternas kamp på fältet

Palestinska reportrar i Gaza fortsätter rapportera om kriget. De flesta har förlorat nära och kära. De har tvingats flytta och bor i tält, utan elektricitet och med mycket lite mat och vatten. Skadade journalister har mycket begränsad tillgång till sjukvård. I samarbete med Arab Reporters for Investigative Journalism (ARIJ) har RSF sedan krigets början gett bidrag till journalister i Gazaremsan för att stödja deras rapporteringsarbete.

 

Bild: rsf.org