Egyptiska nyhetsankare smutskastar journalister på regeringens uppdrag

Reportrar utan gränser (RSF) publicerar en ny rapport med titeln ”President Sisis marionetter” . Den visar hur ledande regeringsvänliga nyhetsankare och statskontrollerade medier i Egypten används i smutskastningskampanjer mot de få oberoende journalister som fortfarande kan verka i landet.

– Rapporten sätter fokus på kränkningar mot journalister i Egypten. De utsätts för hat, smutskastning och ärekränkning på sina arbetsplatser. Den egyptiska staten är ansvarig för dessa attacker, som utförs av stjärnjournalister och där massmedia agerar medbrottslingar, säger Sabrina Bennoui, chef för RSF:s Mellanösterndesk.

”Utländsk agent”, ”Muslimska brödraskapets förespråkare” och ”människor med dålig moral” – det är bara några av de dussintals nedlåtande rubriker som egyptiska medier har publicerat om oberoende journalister. Oavsett om det är ”förrädare mot nationen” eller ”kaosagenter” – nästan vilken anklagelse som helst kan användas för att undergräva en journalists professionella eller personliga integritet.

RSF har dokumenterat dessa smutskastningskampanjer och regelrätta kränkningar av pressfriheten där målet verkar vara att skapa ett så dåligt arbetsklimat som möjligt för landets oberoende journalisterna. De tvingas hålla en mycket låg profil, i fruktan att när som helst fängslas för sitt arbete.

I rapporten beskriver fyra journalister vilka enorma konsekvenser kampanjerna har haft på deras arbete och vardag, och hur det journalistiska arbetet blir näst intill omöjligt.

Rapport belyser hur de här smutskastningskampanjerna i media följer ett mönster. Attackerna inleds med att nyhetsankare förtalar de utpekade journalisterna på populära TV-kanaler, som vid närmare granskning visar sig vara kontrollerade av Egyptens underrättelsetjänster.

– Egypten är efter Eritrea det värsta landet i Afrika för journalister, där pressfriheten sedan länge är satt under hård press och journalister fängslas eller tystas med andra metoder, uppenbarligen också av sina egna kollegor, som den här rapporten visar. Reportrar utan gränser uppmanar regimen att släppa alla 24 journalister som sitter i fängelse i landet och att trakasserierna och smutskastningen av seriösa oberoende journalister upphör omedelbart, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Den egyptiska opininsbildaren Ahmed Moussa är arketypen för den sortens regeringsföreträdare som använder sin dominerande ställning i media för att tjäna regimen. Hans program ’Ala Masouliti sänds i TV-kanalen Sada El-Balad som följs av miljontals egyptier.

Det Ahmed Moussa säger har stor inverkan. Han har gett sig på journalister, som till exempel Al Jazeeras Yosri Fouda.

–Det här är en man som hatar Egypten och dess institutioner, har Ahmed Moussa sagt på bästa sändningstid.

Inom loppet av några timmar kablades hans uttalanden ut i alla medier, vilket skapade en hatstorm. Och de  journalister som  Ahmed Moussa riktar sig mot översvämmas från alla håll med artiklar som använder liknande terminologi.

Egypten är rankad på plats 168 av 180 länder i RSFs Pressfrihetsindex

Ladda ner rapporten på engelska

Ladda ner rapporten på franska