EN HYLLNING TILL DET FRIA ORDET

På Pressfrihetens dag 3 maj uppmärksammade Pressbyrån och Reportrar utan gränser återigen vikten av det fria ordet. I årets kampanj fick den fängslade journalisten Dawit Isaak en tillfällig röst genom AI-teknik.

Med hjälp av ChatGPT-4 återskapade Pressbyrån tillsammans med Reportrar utan gränser Dawit Isaaks journalistiska röst i en artikel som lyfter vikten av pressfrihet i en tid där den är viktigare än någonsin. Ett samarbete med dagstidningen Expressen möjliggjorde dessutom redaktionell publicering av artikeln i både pappersutgåvan och den digitala tidningen.

Artikeln bygger på omkring 36 000 ord signerade Dawit Isaak i form av tidigare publicerade samt censurerade artiklar. Med hjälp av Reportrar utan gränser kunde materialet inhämtas och matas in i AI-verktyget. Texten arbetades fram med instruktionen att skriva med samma tonalitet, stilistiska språk och egenskaper som återfinnas i de artiklar som präglar Dawit Isaaks journalistiska arbete. Under arbetes gång skedde en kontinuerlig avstämning med Dawits familj samt journalister som är välbekanta med hans texter och arbete.

Utöver den redaktionella publiceringen i Expressen så syntes
kampanjen även i print, på utomhustavlor, i sociala medier samt på detfriaordet.nu.

Kampanjen ägde rum 3 maj, 2023. 

Byrå: Åkestam Holst

 

 

Ladda hem som pluggannonser

Vill du också publicera annonserna? Du hittar dem på sidan Pluggannonser i högupplösta versioner (pdf) för fri hemladdning och publicering.

mer information

För mer information, kontakta:

Katarina Carlsson
verksamhetsledare