Luis Eduardo Gómez, 70 år, arbetade för de två tidningarna El Heraldo de Urabá och Urabá al Día. Han sköts till döds av två män på en motorcykel som följt honom till hemmet i området El Deportivo i Arboletes. Enligt pressfrihetsstiftelsen FLIP, La Fundación para la Libertad de Prensa, en colombiansk partnerorganisation till Reportrar utan gränser, hade han undersökt sin sons mord sedan 2009, och lokala myndigheters finanser. Han hade dock inte fått några hot riktade mot sig. Luis Eduardo Gómez hade också vittnat i en juridisk förundersökning om kopplingar mellan paramilitära grupper och lokala politiker. Han skulle höras i rätten bara några dagar efter mordet. Han är det fjärde vittnet som mördats sedan undersökningen inleddes i oktober 2010. Ytterligare fem vittnen har tvingats fly regionen av rädsla för vedergällning.
Esteban Revollo, sekreterare i kommunfullmäktige, insisterar på att det inte nödvändigtvis är paramilitären som ligger bakom mordet. Han bekräftade dock att de skyddsåtgärder som antagits vid ett speciellt möte den 29 juni inte hade fått väntad effekt. Morden på de fyra vittnena tycks vittna om att paramilitären inte alls lagt ner vapnen under demobiliseringen 2003-2006, utan istället fortsätter att sprida terror omkring sig och därigenom hota demokratin och medborgerliga rättigheter. En av de paramilitära grupperna, de svarta örnarna, har funnits på Reportrar utan gränsers lista över pressfrihetens fiender i flera år. Mary Luz Avendaño, korrespondent för tidningen El Espectador i Medellín och Gonzalo Guillén, frilansjournalist som bland annat skrivit för tidningarna El Tiempo, La Prensa och Miami Herald, har båda utsatts för skrämselkampanjer som följd av känsliga ämnen de skrivit om.
Mary Luz Avendaño fick sin första varning efter att ha skrivit om våld mellan olika drogkarteller i Antioquia. Såväl hennes källor som polisens underrättelsetjänst varnade henne om de faror hon utsatte sig för. Hon mottog flera hot efter att ha skrivit om kopplingar mellan kriminella grupper och poliser, kända som poly-band. Varningarna har kommit allt oftare sedan dess. Det senaste var ett meddelande hon fick genom en av sina källor den 22 juni: ”Säg till journalisten Mary Luz att hon ska sluta publicera smörja, eller vill hon vinna den största lotterivinsten?” Polischefen i Medellín har satt henne under övervakning.
Gonzalo Guillén hade precis gjort en kontroversiell dokumentärfilm om frisläppandet av Ingrid Betancourt, en fransk-colombiansk politiker som hållits gisslan av gerillagruppen FARC. Oidentifierade män bröt sig in hemma hos Gonzalo Guillén den 27 maj, och stal dokument som bevisar att en lösensumma betalades ut för att frita Ingrid Betancourt, samt dokument som kopplar armén till utomrättsligt dödande. – Filmen visar dokument och förstahandsmaterial som antyder att Ingrid Betancourt, tre amerikanska soldater och elva colombianer inte släpptes som resultat av ett militärt ingripande, utan genom en överenskommelse mellan regeringen och FARC:s ledare. President Uribe erbjöd FARC 100 miljoner dollar, säger Gonzalo Guillén. – Utan att ens ha sett dokumentären kallade president Santos mig för en ”FARC-marionett” vilket gjorde mig till måltavla för de som hotat mig, tillägger Gonzalo Guillén. Han har anmält hoten till åklagarkontoret, men har inte försetts med polisskydd.