De båda förklarar att ”det inte handlade om vapenträning utan en vanlig dag på jobbet för en utrikeskorrespondent,” enligt SR, Sveriges radio. Martin Schibbyes anförande pågick ungefär en timma enligt SVT och den mesta av tiden la han på att berätta om sina journalistiska uppdrag.
– Under 2010 hade jag 210 resdagar i 16 länder. Jag har exempelvis träffat trafickers i Filippinerna men det beror inte på att jag stödjer dem, utan vill väcka debatt i mina reportage.
Han berättar även hur gripandet gick till.
– En chaufför körde oss 30-40 km i landet. Sedan mötte vi 15-20 soldater som vi slog följe med. Vi satt och drack te allihop när vi hörde ett skott. Sedan blev det en svärm av kulor. Martin passar också på att tacka de etiopiska soldaterna för deras professionalism, att ingen av dem dödades eller skadades allvarligt. Martin och Johan meddelade att de var övertygade om att det var en viktig historia och hade ett unikt scoop på gång, enligt Sveriges Radio.
– Ett unikt avslöjande som skulle ge rubriker i Sverige om oljan och kopplingar till Sverige, berättade de båda svenskarna under rättegången.
Johan påpekade vikten av att man alltid måste ha med med sig beväpnade vakter, risken för kidnappning är annars för stor. Att de själva höll i vapnen var ett sätt att bryta isen med vakterna, säger Johan. Vakterna som de hade med sig var inte medlemmar i ONLF-gerillan, utan hade träffat dem på det hotell Martin och Johan bodde på i Somalia innan de reste in i landet.
– Som journalist måste man intervjua både goda och onda, det handlade inte om vapenträning utan en vanlig dag på jobbet för en utrikeskorrespondent, säger Martin och Johan. Under eftermiddagen kommer vittnesförhören fortsätta. I Etiopien finns ett tiotal svenska medier, men svårigheterna att rapportera inifrån rättegången är omfattande, enligt SR.