Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar världens demokratier att utöva påtryckningar mot Kina för att få den svenska förläggaren Gui Minhai fri. Detta sedan han dömts till tio års fängelse.
Den svenska förläggaren och författaren Gui Minhai, 55 år, dömdes den 24 februari till tio års fängelse i Kina för att ”olagligt tillhandahållit underrättelse” till främmande länder. Gui Minhai, som suttit godtyckligt frihetsberövad i över fyra år lider av svåra hälsoproblem.
Gui Minhai är den sista i raden av fem bokförläggare som försvunnit under mystiska omständigheter för att sedan dyka upp på kinesisk tv där de troligen tvingats göra falska erkännanden. Bokförlaget har gjort sig känt för att publicera litteratur om de kinesiska ledarnas privatliv.
I gårdagens dom hävdar Ningbo Intermediate People’s Court att Gui i Zhejiang att Gui Minhai ska ha erkänt sig skyldig till brottsanklagelserna samt att han inte avser att överklaga. Gui Minhai, som blev svensk medborgare 1996, ska enligt domstolen ha återfått sitt kinesiska medborgarskap 2018.
RSF fördömer denna parodi till rättegång och uppmanar ledarna för världens demokratier att sätta press på kinesiska myndigheter att frige Gui Minhai och alla andra journalister, bloggare och författare som är fängslade i Kina.
— Fallet med Gui Minhai öppnar upp för en farlig utveckling där den kinesiska regimen kan ta sig rätten att kidnappa en europeisk medborgare i ett tredje land och hålla honom frihetsberövad i mer än fyra år, för sedan utfärda ett fängelsestraff som kan jämställas med en dödsdom med tanke hans hälsa, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige (RSF Sverige).
I en ny rapport konstaterar RSF Sverige att svenska journalister och medier som rapporterat om Gui Minhai utsätts för attacker och trakasserier av bland andra den kinesiska ambassadören i Sverige.
— Detta övergrepp mot en utländsk medborgare i strid med både den kinesiska konstitutionen och internationell lagstiftning visar att den kinesiska regeringen tar för givet att demokratiska länder ska förhålla sig passiva, säger Cédric Alviani, chef för RSFs Östasien-kontor. Om Kina inte stöter på mer motstånd, kommer Xi Jinpings regim ostraffad kan kidnappa sina motståndare var som helst i världen, hålla dem frihetsberövade på obestämd tid, visa upp dem på tv som boskap på en mässa, presentera falska bevis och till och med hindra dem från att söka medicinsk vård.
Gui Minhai är en av ägarna till den Hongkong-baserade bokaffären Causeway Bay och förlaget Mighty Current, som specialiserat sig på publikationer om kinesiska makthavare. Gui Minhai försvann den 14 oktober 2015, troligen kidnappad av den kinesiska underrättelsetjänsten från sitt hem i Pattaya, Thailand.
Den 17 januari 2016 dök Gui Minhai upp på kinesisk tv där han framförde något som sades vara ett spontant erkännande. Inslaget var filmat i ett kinesiskt häkte.
Enligt den kinesiska regimen ska Gui Minhai gjort sig skyldig till olaglig verksamhet, publicerat statshemligheter och haft olagliga möten med utländska diplomater.
RSF har följt Gui Minhai fall, vid upprepade tillfällen krävt hans frigivande och presenterat hans fall till FN:s oberoende arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden (UNWGAD), Den 15 november 2019 tilldelades Gui Minhai Tucholskypriset av Svenska PEN. Priset delades ut av Sveriges kulturminister Amanda Lind, som hotades av Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou. Under förra veckan publicerade en rad svenska tidningar ett öppet brev till Xi Jinping med krav på Gui Minhais frigivande. 30 kulturpersonligheter hade undertecknat brevet däribland Erik Halkjaer och RSF Internationals generalsekreterare Christophe Deloire.
Kina håller fler än 120 journalister och bloggare fängslade och rankas på plats 177 av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Sverige rankas på plats 3.
Läs mer om fallet Gui Minhai hos RSF International
Läs RSFs senaste pressmeddelande här
Läs RSF Sveriges rapport på svenska här
Läs RSF Sveriges rapport på engelska här
Läs brevet till Kinas president här