Erik Halkjaer ny ordförande

Foto: Marlene Magnussen

Frilansjournalisten och redaktören Erik Halkjaer valdes till ny ordförande för Reportrar utan gränser vid årsmötet 12 mars 2019. Förtroendeuppdraget löper under ett år.

Sedan mer än 20 år tillbaka har Halkjaer varit verksam som frilansjournalist med fokus på globala utvecklingsfrågor. Under senare tid har han arbetat med Dagens Nyheter Global Utveckling och varit redaktör för tidskriften Afghanistan-Nytt. Tidigare har Halkjaer även varit chefredaktör och ansvarig utgivare för tidskrifterna OmVärlden och Latinamerika samt arbetat som bland annat redaktör och pressekreterare på Svenska Röda Korset.

– Det är hedrande att få det här förtroendet i en tid då Reportrar utan gränser behövs mer än någonsin. Vi ser allt fler hot och begränsningar av både yttrande- och pressfriheten runt omkring oss, inte bara långt bort på andra kontinenter, utan även här hemma i Europa. Som journalist som bevakar internationella frågor har jag mött flera kollegor i andra länder som hotats, skjutits och fängslats bara för att de utfört sitt journalistiska arbete. Det måste bli ett slut på det, säger Erik Halkjaer, ny ordförande för Reportrar utan gränser.

– Det är också kul att ta över efter Jonathan Lundqvist som lett arbetet med att stärka Reportrar utan gränser Sverige. I år firar vi också 25 år och vi har flera intressanta projekt att driva, säger Erik Halkjaer.

Jonathan Lundqvist har suttit som ordförande under perioden 2013–2019 och var också vice-ordförande i moderorganisationen Reporters Sans Frontières (RSF) under fyra år.

– Jag har varit ordförande i sex år nu och det är dags att lämna över föreningen till nya krafter. Intresset för frågor kring press- och yttrandefrihet har aldrig varit större och behovet av föreningens arbete ser inte ut att minska. Jag lämnar över ordförandeklubban till en person med stort kunnande och många idéer och det känns fantastiskt, säger Jonathan Lundqvist.

Den svenska sektionen har även anställt Anna Widmark som verksamhetsledare och Åsa Steinsvik som projektledare för ett nytt projekt rörande stöd åt exiljournalister i Sverige.

Kontakt:
Erik Halkjaer
Ordförande Reportrar utan gränser
073-332 24 63
erik.halkjaer@reportrarutangranser.se

Kansli
072-308 05 23
reportrarutangranser@rsf.org