Erik Larsson ny ordförande för Reportrar utan gränser Sverige

Reportrar utan gränser Sverige valde Erik Larsson som ny ordförande, enligt valberednings förslag.

På årsmötet den 10 maj valdes nuvarande ordinarie styrelseledamot Erik Larsson till ny ordförande. Han är till vardags chefredaktör för tidningen OmVärlden, har suttit i styrelsen sedan 2018 och leder tillsammans med Siri Hill också Reportrar utan gränser Sveriges Pressfrihetspodd.

– Stödet för Reportrar utan gränser har växt kraftigt de senaste åren. Under Erik Halkjaers tid som ordförande har allt fler insett att det är de oberoende medierna som står längst fram i demokratins frontlinje. Samtidigt ser vi hur antalet skurkstater i världen blir fler och demokratin backar. Att kämpa för en ökad pressfrihet är därför något av det viktigaste vi kan göra just nu. Jag är otroligt hedrad av att valberedningen nu föreslår mig som ny ordförande, säger Erik Larsson.

Enligt valberedningen föreslag sitter föregående ordförande Erik Halkjaer kvar i styrelsen som ordinarie ledamot. Erik Halkjaer har suttit i styrelsen sedan 2017, en kort period som kassör och som ordförande sedan 2019. Han är till vardags chefredaktör för tidningen Sveriges Natur.

– Det har varit ett nöje att vara ordförande de här fyra åren med en allt mer stabil och mer effektiv förening för pressfrihet, men det har stundtals också varit tufft och tidskrävande. Så nu är det dags att lämna vidare till en ny ordförande, säger Erik Halkjaer.

I övrigt blev det omval av nuvarande kassör Ewa Holmstedter, ordinarie ledamöter Urban Hamid, Björn Tunbäck och Siri Hill och suppleant Ami Hedenborg.

Övriga ledamöter vars mandat går ut 2024 är ordinarie ledamöter Clas Barkman och Karin Elfving samt suppleanter Ewa Hedlund och Saeed Alnahhal.

Årsmötet inleddes med ett föredrag av Medieombudsman Caspar Opitz.

Foto på Erik Larsson: David Grossman