De förbättrade relationerna mellan Eritrea och Sudan är oroväckande för de eritreanska journalister och människorättsaktivister som har flytt till Sudan. – Situationen som personifieras av Jamal Osman Hamad är extremt oroande. Journalisten har hållits helt isolerad i tre dagar och vi fruktar att han kan ha deporterats till Eritrea där pressfriheten är världens mest alarmerande. Att tvingas återvända till sitt eget land skulle lämna honom i ett ofattbart öde.
Vi uppmanar myndigheterna i Sudan att inte utvisa Jamal Osman Hamad till Eritrea och att uppmana EU och det internationella samfundet att omedelbart agera för att förebygga en sådan tragedi. Jamal Osman Hamad måste släppas så snart som möjligt, säger Reportrar utan gränser. Jamal Osman Hamad greps mindre än en vecka efter att Eritreas president Issaias Afeworki gjort ett officiellt besök i Sudan, där han tillsammans med Sudans president Omar Al-Bashir invigde en ny väg mellan länderna i den sudanesiska staden Kassala. Den 17 oktober utvisades 300 eritreaner från Sudan utan att deras fall setts over av FN:s kommissionär för flyktingar.
– Reportrar utan gränser anser att kritiken mot Sudans myndigheter från UNHCR är väl grundad.
Det bevisar tyvärr att FN inte kan garantera säkerhet för de som har flytt åtal från regeringen i Asmara. Vi uppmanar därför UNHCR ser till att andra länder kan utfärda visum åt eritreanska människorättsaktivister som har flytt till Sudan, säger Reportrar utan gränsers generalsekreterare Jean-François Julliard. Jamal Osman Hamad, journalist och ledarskribent som driver den oppositionella sidan adoulis.com, kallades av den sudanesiska säkerhetsstyrkan i Khartoum den 24 oktober, och hålls nu på okänd plats någonstans i huvudstaden.
Hans mobiltelefon stängdes av när han greps, och inga av hans kolleger eller familjemedlemmar har fått några nyheter om honom. Han har arbetat i Sudan i flera år och är känd för att kritisera president Afeworki, samt för sina artiklar om den politiska situationen på Afrikas Horn. 34 journalister hålls just nu fängslade i Eritrea på grund av sitt yrka, och fyra reportrar har avlidit i häktet de senaste tio åren. Landet ligger längst ner på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex från 2010. För att markera tio år sedan den 18 september 2001, då ett stort antal journalister greps och alla privatägda tidningar stängdes, har Reportrar utan gränser lanserat en internationell kampanj om Eritrea som publicerats på engelska, franska, spanska, tyska, svenska, italienska och tigrinja. Organisationen publicerar också en uppdaterad lista över de journalister som hålls fängslade i Eritrea, och påminner och Paulos Kidane som sköts till döds 2007 när han försökte fly från Eritrea till Sudan. Bild från Eritrea-kampanjen