Eritreanskt uttalande

Uttalandena kom under Afwerkis besök i Bryssel. Enligt TT fick även den EU-kommissionär som Afwerki träffade i uppdrag av den svenska regeringen att fråga om Dawit Isaak. President Afwerki säger sig vara oförstående inför det svenska intresset för Dawits fall.

– Vi har bett den svenska regeringen förklara varför de är mer intresserade av våra medborgare och varför de ger dem medborgarskap utanpå deras ursprungliga. Under ett yttrandefrihetsseminarium i Göteborg i onsdags sa Dawits bror Esayas Isaak att Eritreas regering inte ser Dawit som svensk medborgare och att det ligger mycket prestige i detta fall. Dawit greps tillsammans med en mängd andra journalister och regimkritiker i september 2001. Sedan dess sitter han fängslad utan varken rättegång eller en anklagelse riktad mot sig. Enligt TT ville Afwerki inte svara på varför inget åtal har väckts.

Dawit Isaak var en av grundarna till den oberoende tidningen Setit i Eritrea. Landet anses vara ett av de värsta i världen vad gäller pressfrihet. På seminariet i Göteborg kritiserades Utrikesdepartementet för att inte ha arbetat tillräckligt för att få Dawit frigiven. Även igår, på Pressfrihetens dag, riktades kritik mot att den svenska regeringen inte agerat tillräckligt kraftfullt. Bland annat sa Khaled Abdu, eritreansk exiljournalist, att både EU och FN borde användas i arbetet för att få Dawit frisläppt. – Alla tänkbara kanaler är inte använda. Regeringen borde arbeta mycket mer aggressivt.