Esayas Isaak sätter rättsligt tryck på Sverige och EU

Advokatbyrån är anlitad av Dawit Isaaks bror, Esayas Isaak och Reportrar utan gränser i samarbete med Sveriges författarförbund, Sveriges Tidskrifter, Svenska PEN, Publicistklubben och Stödkommittén Free Dawit. Rättsutlåtandet presenteras vid en presskonferens måndag den 18 oktober i Stockholm.

– Rättsutlåtandet visar att både Sverige och EU är skyldiga att använda alla fredliga medel för att hjälpa sin medborgare Dawit Isaak. Nu måste de upp till bevis, säger Esayas Isaak i ett uttalande.

Med anledning av utlåtandet kommer Sveriges författarförbund, Sveriges Tidskrifter, Svenska PEN, Publicistklubben, Stödkommittén Free Dawit och Reportrar utan gränser att lämna in krav på klarlägganden till UD efter måndagens presskonferens.

Den 19 oktober har EU-parlamentarikerna Olle Schmidt (FP) och Eva-Britt Svensson (V) tillsammans med kollegor ett avtalat möte i Strasbourg med EU:s biståndskommissionär Andris Piebalgs med anledning av rättsutlåtandet om EU:s juridiska ansvar för Dawit Isaak. Rättsutlåtandet kommer då också att överlämnas till Europaparlamentets talman Jerzy Buzek. Esayas Isaak och Björn Tunbäck från Reportrar utan gränser finns på plats i Strasbourg för intervjuer och kommentarer.

Presskonferens

Måndag den 18 oktober kl 10.00 hos Advokatfirman Bratt & Feinsilber, Linnégatan 89A, Stockholm.

Tisdagen den 19 oktober är en presskonferens är planerad till kl 17.30  i Europaparlamentets pressbar.

Presskontakt: Björn Tunbäck, Reportrar utan gränser: + 46 (0)703-270 912