Estoniarättegången tas om i Tingsrätten, RSF beklagar beslutet

Henrik Evertsson Tingsrätten Götebort

Estonialagen kan tillämpas i det så kallade Estoniamålet. Det meddelar hovrätten, och ber därför Tingsrätten åter pröva målet. 

Det var 2019 som journalisten Henrik Evertsson och ROV-operatören Linus Andersson filmade vraket av M/S Estonia på Östersjöns botten. Det gjorde dom från ett tyskflaggat fartyg med en fjärrstyrd kamera, som aldrig tog sig in i vraket. Med hjälp av filmerna upptäcktes hål i fartygets skrov, som inte tidigare var kända. Materialet presenterades i dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt.”

I februari 2021 friades de båda i Tingsrätten, men målet överklagades till Hovrätten, som nu gör bedömningen att den så kallade Estonialagen kan tillämpas, även om filmningen skedde från ett tyskflaggat fartyg.

Reportrar utan gränser beklagar Hovrättens beslut att låta Tingsrätten ta om rättegången. Skälet är att Tingsrätten vid första tillfället kom fram till att ”Estonialagen” inte var tillämplig när filmningen skedde från det tyskflaggade fartyget, och Tyskland inte skrivit på den internationella överenskommelse som finns.

Hovrätten gör en annan bedömning och vill därför att Tingsrätten tar om rättegången, och prövar de påstådda brotten mot Estonialagen.

RSF vill påminna domstolen och åklagaren om att journalisten friades förra året sedan tingsrätten beslutat att lagen som skyddar skeppsvraket bryter mot internationell rätt. Journalisternas utredning av M/S Estonia-katastrofen 1994 har också lett till ett återupptagande av fallet, av flera regeringar, för att ytterligare undersöka vad som var orsaken till katastrofen där 852 människor dog.

Bild på Henrik Evertsson under förhandlingarna i Tingsrätten, Göteborg 2019.

Foto: RSF