Den tredje maj, på FN:s världsdag för pressfrihet, delar yttrandefrihetsorganisationen Reportrar utan gränser ut sitt årliga pressfrihetspris för att hedra personer som kämpar för det fria ordet runt om i världen. Priset fokuserar i år på Etiopien, ett land som systematiskt tystar icke regimtrogna röster.
Oberoende journalistik likställs med terrorism
Journalisten Mesfin Negash lever i exil i Sverige sedan hans tidning, Addis Neger, stängdes ner av etiopiska myndigheter 2010. Negash anklagades, tillsammans med sina kollegor, för terrorism och riskerade ett långt fängelsestraff. Flykten gick via Uganda till Sverige, där han fick asyl i februari 2012. I Sverige fortsätter han sitt arbete som journalist och han skriver för etiopiska och flera utländska tidningar, samt medverkar regelbundet i Dagens Nyheter.
– Först och främst ser jag Pressfrihetspriset som ett erkännande för mina etiopiska journalistkollegor som antingen sitter fängslade eller arbetar under svåra förhållanden. Personligen är också priset en uppmuntran att fortsätta mitt arbete i exil, säger Mesfin Negash.
Efter 14 månader i fängelse går arbetet vidare
Mesfin Negash delar priset med de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som satt fängslade i Etiopien under 14 månader efter att tagit sig in i landet för att rapportera om oljeutvinningen i den omstridda Ogaden-provisen. Att de skulle bli släppta var ingen självklarhet:
– Vi är hedrade, framför allt känns det fantastiskt att rent fysiskt kunna ta emot priset. Vi kunde sluta räkna efter 438 dygn, flera av våra kollegor i Etiopien räknar fortfarande. Kollegan Reejot Alemu har i dag varit fängslad i 685 dagar för att ha gjort sitt jobb, säger Martin Schibbye.
– Hoten mot pressfriheten måste mötas med mer journalistik. Vi måste fortsätta bevaka det som sker i landet som fortfarande är världsledande när det gäller att fängsla det fria ordet och att driva journalister på flykt, säger Johan Persson.
Att hylla pressfriheten
– Reportrar utan gränser vill med den här dagen kraftigt markera att fri journalistik och yttrandefrihet inte är något en regering kan ta ifrån sina medborgare. Mesfin, Martin och Johan har visat ett enormt mod och en kompromisslöshet som på lång sikt tjänar ett större mål, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser.