När medlemsstater i EU systematiskt kränker pressfriheten stoppar EU-kommissionen huvudet i sanden. Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar kommissionen att ta sitt ansvar och göra allt som står i dess makt för att stoppa urholkningen av pressfriheten i Europa.
Medlemsstater ignorerar systematiskt EU-kommissionens rekommendationer utan att det får några konsekvenser. Det visar RSF:s bidrag till Europeiska kommissionens årliga rapport om rättsstatsprincipen i Europeiska unionen (EU).
RSF:s analys bygger på ett urval av åtta europeiska länder som representerar både höga och låga placeringar i RSF:s pressfrihetsindex, samt kandidatlandet Serbien.
– RSF:s bidrag till EU-kommissionens rapport om rättsstatsprincipen ger en förödande bild av kommissionens passivitet inför kränkningar av pressfriheten i både medlemsstater och kandidatländer. Kommissionen måste sluta stoppa huvudet i sanden och använda alla rättsliga verktyg den har till sitt förfogande – inklusive European Media Freedom Act (EMFA). Kommissionen måste också överväga att reformera villkoren för EU-medel till medlemsstaterna så att de omfattar pressfrihet. Kommissionen är i en position där den kan agera. Det är dags för den att visa lite politiskt mod, säger Julie Majerczak, chef för RSF:s avdelning i Bryssel.
Nationell lagstiftning ignoreras
Det är särskilt två faktorer som har betydelse när EU-kommissionens rekommendationer systematiskt åsidosätts. Det ena problemet är att medlemsländerna inte respekterar sina egna lagar. I Grekland (som rankas på 88:e plats i RSF:s index), Rumänien (49:e plats) och Slovakien (29:e plats) är journalistikens oberoende – en public service – lagstadgad, men i praktiken är medier föremål för politiserad och icke-transparent styrning som hotar det redaktionella oberoendet. I Ungern är pressfriheten lagstadgad, men mediemångfalden är i stort sett obefintlig. Viktor Orbans regim har nästan total kontroll över landets medielandskap. I Bulgarien (59:e plats) saknas politisk vilja att genomdriva rättsliga garantier för redaktionellt oberoende public service-tv.
Tillsynsmyndigheter begränsas
Det andra stora problemet gäller medlemsstaternas tillsynsmyndigheter. Deras oberoende och effektivitet är avgörande för mediepluralismen enligt European Media Freedom Act (EMFA). Många av dessa tillsynsmyndigheter är ineffektiva eller ger efter för politiska påtryckningar. I Frankrike (21) är tillsynsorganet Arcom oberoende, men misslyckas med att ta initiativ inom ramen för sitt mandat. I Slovakien hotas den oberoende tillsynsmyndigheten av president Fico och hans regering. I Serbien (98:e), som varit kandidatland för EU-medlemskap sedan 2012, respekterar tillsynsmyndigheten bara i teorin det oberoende som krävs enligt europeisk lag. I praktiken manipuleras den av politiska myndigheter och stävjer inte propaganda från den serbiska regimen och Ryssland. Det ungerska medierådet, som på papperet är oberoende av den politiska makten, används på ett sätt som är fördelaktigt för Viktor Orbans regim. I Polen (47:e plats) har tillsynsmyndigheten instrumentaliserats för att tjäna det högerextrema Lag och Rättvisa-partiet (PiS), som trots valnederlaget 2023 fortsätter utöva kontroll över delar av medielandskapet.
Nu är det upp till EU-kommissionen att bevisa att den kan vara effektiv. EU är bra rustat för att hantera detta. Att reformera villkoren för medel är ett sätt, att ta RSF:s rekommendationer om pressfrihet i beaktande ett annat.
Bild: RSF