EU måste öka trycket mot Grekland – pressfriheten är hotad

Grekland är det EU-land där pressfriheten är sämst. Reportrar utan gränser (RSF) och dess internationella partners publicerar nu en analys av vad som har gått snett och kräver att EU ökar trycket på landets myndigheter. 

De grekiska myndigheterna är passiva och har inte gjort tillräckligt för att skydda journalister och medier. Enligt RSF:s pressfrihetsindex har landet under de senaste åren rankats sist i EU.

En ny analys – Stemming the tide of Greek media freedom decline – som gjorts av Reportrar utan gränser tillsammans med Media Freedom Rapid Response och Committee to Protect Journalists (CPJ) undersöker orsakerna till varför det blivit så illa och ger även rekommendationer till nationella och europeiska myndigheter.

De fyra största hoten mot pressfriheten är:

  • Godtycklig övervakning. Minst 13 mediearbetare har övervakats av den nationella underrättelsetjänsten med spionprogrammet Predator.
  • Stämningar för att tysta journalister. Så kallade munkavlestämningar (Slapp) och rättsliga hot mot journalister som gjorde avslöjanden är vanliga.
  • Hot mot journalisters säkerhet. Myndigheterna har inte jobbat tillräckligt hårt för att utreda brott som begåtts mot journalister, mordet på Giorgos Karaivaz 2021 är ännu inte löst.
  • Brist på mångfald och oberoende bland medierna.

– Rapporten beskriver den svåra situationen för pressfriheten i Grekland, men också att landet inte vidtar åtgärder för att komma till rätta med problemen. Om Grekland inte förbättrar sig är det rimligt att ta upp en diskussion om att dra in EU:s bidrag, säger Pavol Szalai, chef för EU-Balkan-avdelningen på RSF:s huvudkontor i Paris.

RSF förväntar sig att EU gör mer för att öka trycket på de grekiska myndigheterna att förbättra situationen. Europeiska kommissionen, parlamentet och Europol måste samarbeta med Grekland för att skipa rättvisa för de brott som begåtts mot journalister, skydda dem mot godtycklig övervakning, fysiska angrepp och stämningar, samt öka mångfalden i medierna.

Analysen ska överlämnas till ledamöterna i Europaparlamentet inför omröstningen om resolutionen om pressfriheten i Grekland som är planerad till den 7 februari.

Grekland rankas på 107:e plats i Reportrar utan gränser pressfrihetsindex 2023.

Foto: RSF