EU uppmanas agera kraftfullt mot polskt lagförslag

Den nya medielagen, som redan godkänts av både parlamentets underhus och senaten, innebär att regeringen får full kontroll över statliga medierna. Den är ett flagrant brott mot grundläggande värderingar som medlemmar i den europeiska gemenskapen förväntas representera.

– Genom den nya lagen får regeringen makt att tillsätta och avskeda chefer i de statliga mediebolagen. Den är ett mycket stort hot mot mediefriheten och pluralismen i det polska medielandskapet, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Den nya medielagen kommer att diskuteras på ett extrainsatt möte med EU-kommissionen den 13 januari.

– Om Polen väljer att gå vidare så följer landet den icke-demokratiska väg som stakats ut av Ungerns premiärminister Viktor Orban. EU kan bara inte tillåta att två länder så tydligt bryter mot de grundläggande rättigheter som medlemsstater förväntas följa, säger Alexandra Geneste, verksamhetschef på Reportrar utan gränsers EU-kontor.

Hittills har chefer på statsägda massmedier tillsatts genom en process som styrts av KRRiT, den polska myndighet som hanterar mediefrågor. Direkt efter att lagen antagits av polska parlamentet och senaten lämnade chefer från de största tv-kanalerna in sina uppsägningar. Günther Oettinger, EU-kommissionär för den digitala samhället, har hotat att ”placera landet under övervakning”, något som skulle vara historiskt.

Om den polska regeringen inte ändrar sig så kan EU-kommissionen inleda in procedur för att hantera ”hot mot europeiska värderingar”. Proceduren, som skapades 2014, har aldrig använts och innebär – i värsta fall – att Polen förlorar sin rösträtt i Europeiska rådet.

Polen återfinns på plats 18 av 180 länder som undersöks i Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex. Sannolikt kommer landets placering att försämras drastiskt om lagen implementeras.