Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Bokmässan Göteborg

2022-09-22 - 2022-09-25

RSF Sverige kommer att delte i ett flertal programpunkter i samarbete med Yttrandefrihetstorget

Vi har fyra programpunkter enligt nedan. Vi uppdaterar efter hand med fler medverkanden.

Fredag kl 10.00 – 10.25
Att vara ofrivillig krigsreporter i sitt eget land

I Ukraina blev lokalredaktörer krigsreportrar över en natt. Afghanistans journalister gick från framtidstro till mörker när talibanerna tog över landet för ett år sedan.
Möt Urban Hamid, journalist med vana att rapportera från krigszoner i ett samtal med journalisten Wali Arian från Afghanistan.

På bilden, Urban Hamid när han besökte Ukraina under våren 2022.
Foto: Martin von Krogh

 

Lördag kl. 09.20 – 09.50
Belarus – att leva som journalist i exil

Belarus journalister anpassar sig för att överleva – både dom som är kvar i landet och dom som lever i exil. Två år har gått sedan Belarus president Aleksandr Lukasjenko utropade sig själv till segrare i presidentvalet samtidigt som han drog åt snaran ytterligare kring landets oberoende journalistkår. Sedan dess har journalister kämpat för att anpassa sig till ett nytt, mycket mer begränsat medieklimat och till att bevaka sitt hemland i exil.

Medverkande: Siri Hill, författare till Reportrar utan gränsers rapport ”Belarus journalister i exil” och styrelseledamot Reportrar utan gränser.
Katerina Abramova och Tatiana Ershova från oberoende ryska nyhetsredaktionen Meduza, nu i exil.
Katarina Carlsson, Reportrar utan gränser, modererar samtalet.

 

Söndag kl 10.00-10.25
Krympande pressfrihet i Syd – och Latinamerika

Varannan journalist som dödas i världen dödas i Latinamerika. Hittills 23 journalister i år och många har övervakats av digitala spionverktyg och hotats av trollarméer på sociala medier. Mexiko, Nicaragua, El Salvador och Colombia är några av de länder där pressfriheten är i fritt fall.

Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser, i samtal med datajournalisten Alberto Escorcia, själv på flykt från Mexiko.arannan journalist som dödas i världen dödas i Latinamerika. Hittills 23 journalister i år och många har övervakats av digitala spionverktyg och hotats av trollarméer på sociala medier. Mexiko, Nicaragua, El Salvador och Colombia är några av de länder där pressfriheten är i fritt fall.

Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser, i samtal med datajournalisten Alberto Escorcia, själv på flykt från Mexiko.
Språk: engelska

 

Söndag 13.00-13.25
Att granska klimatet  – hur mår klimatjournalistiken

Att jobba med klimatjournalistik kan vara både svårt och farligt. Reportrar utan gränser har i en rapport tittat närmare på förutsättningarna för miljö- och klimatjournalistiken i Barentsregionen. Journalisten och författaren Lisa Röstlund har längre granskat det svenska skogsbruket och fått känna på båda hot och hat. Vad händer om klimat- och miljöjournalister tystas?

Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser, i samtal med journalisten Lisa Röstlund och vikten av fri och oberoende miljö- och klimatjournalistik.

 

Detaljer

Start:
2022-09-22
Slutar:
2022-09-25
Evenemang Kategorier:
, , , ,

Arrangör

ICORN/ Yttrandefrihetstorget

Plats

Mässan i Göteborg