Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Demonstration till stöd för fängslade människorättsförsvarare, politiker och journalister i Belarus

2021-06-12 kl 10:00 - 12:00

Den 11–13 juni möts G7-ländernas ledare i Storbritannien. Redan den 27 maj fördömde länders utrikesministrar flygkapningen av Ryanairs flight FR4978, då journalisten Raman Pratasevich och hans flickvän Sofia Sopega greps av belarusiska myndigheter. Vi välkomnar att G7-länderna fördömde kapningen och gripandena som en allvarlig attack på pressfriheten, och stöttar deras krav på att Raman Pratasevich och de 27 andra journalister, som just nu hålls fängslade eller sitter i husarrest i Belarus, släpps fria omedelbart. Vi kräver även att alla andra politiska fångar i landet, som människorättsaktivister och oppositionspolitiker släpps ur fängelse, och att de framtvingande erkännanden som genomförs under tortyrliknande former, med Belarus public service media som stöd upphör genast.
Vi uppmanar G7-ländernas ledare att under mötet i Storbritannien lyssna på Belarus opposition och alla de människorätts- och press- och yttrandefrihetsorganisationer som i snart ett års tid krävt ett ökat skydd av mänskliga rättigheter och rätten till fri och demokratiska val i Belarus. G7-länderna har makten att få Belarus president Aleksandr Lukasjenko att lyssna på omvärlden och upphöra med övergreppen på sitt eget folk.

Den 12 juni, kl 10–12 genomför vi en demonstration till stöd för fängslade människorättsförsvarare, politiker och journalister i Belarus, på Norrmalmstorg i Stockholm. Det finns utrymme för 40 personer och vi ber alla er som kommer att hålla avstånd och lyssna på oss som arrangörer, ifall för många samlas på en och samma gång. Med lite tålamod kan alla som vill närvara under de två timmarna.

Talare: kommer inom kort.

Detaljer

Datum:
2021-06-12
Tid:
10:00 - 12:00
Evenemang Kategorier:
, ,

Arrangör

Reportrar utan gränser, Sverige