Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Farwell my Afghanistan

2023-09-14 kl 18:00 - 20:00

BBC-dokumentären Farwell Afghanistan visas på Klarabiografen med efterföljande samtal om utvecklingen i landet under tiden utan talibaner, ”9/11-generationen”.

Skapades bestående förändringar under den tiden utan talibanstyret och hur är det nu efter två år av talibanstyre? Efter filmen blir det samtal med de som själva arbetat på plats och nu är i nära kontakt med Afghanistan: Najwa Alimi, prisad journalist och Salma Shah, tidigare på Svenska Afghanistankommittén (SAK). Intervjuas av Anna-Karin Johansson, styrelseledamot SAK och ordförande Svenska Unescorådet.

Kvällen ges i samarbete med Svenska Afghanistankommittén, Reportrar Utan Gränser och Sama International Film Festival. Den ingår i en serie med tre filmer om Afghanistan under hösten 2023.

Filmens handling:
De senaste tjugo åren har en ny generation afghaner växt upp, och de har präglats av frihet, bedrifter och möjligheter. Men över en natt krossades alla dessa framsteg.
Den så kallade 9/11-generationen utgör cirka 70% av landets innevånare, och i Farewell my Afghanistan får vi höra deras vittnesmål om sitt förlorade hopp och drömmar då de tvingas säga adjö till sitt Afghanistan.

Samtalets medverkande:
Najwa Alimi är journalist från Afghanistan. Tidigare var hon bland annat anställd på den afghanska tv-kanalen Zan TV, där journalister, programledare, redaktörer och producenter nästan uteslutande var kvinnor. 2019 fick Najwa Alimi Per Anger-priset för sin kamp för yttrandefrihet och kvinnors rättigheter. Sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan 2021 är Najwa bosatt i Sverige. Hon fortsätter att arbeta som journalist, främst för internationella medier.

Foto: Kawoon Khamoosh

Till eventet, där ni bokar er plats

Detaljer

Datum:
2023-09-14
Tid:
18:00 - 20:00
Evenemang Kategorier:
,

Plats

Kulturhuset Stadsteatern