Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Seminarie: Hot mot journalister – ett hot mot demokratin

2 november kl 13:00 - 16:00

Förra året dödades 49 journalister i tjänsten runt om i världen. 389 journalister sitter fängslade och 57 journalister hålls som gisslan.

I fler än 90 procent av alla fall då en journalist mördas går mördarna fria, i länder i krig såväl som i länder i fred.

Den 2 november, är det den internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister. Dagen instiftades av FN år 2014 för att uppmärksamma att journalister dödas, hotas och trakasseras utan att nästan någon förövare grips eller straffas.

I år samlar vi branschen för att i ett halvdagsseminarium diskutera journalisters utsatta situation såväl internationellt som i Sverige.

▶ JOURNALISTER TYSTAS I ZIMBABWE
Genom journalisten Thelma Chikwanha, från Zimbabwe, får vi en inblick i situationen för journalister i landet. Efter att ha sett kollegor misshandlas brutalt och själv ständigt utsatts för hot flydde hon till Frankrike.
Under coronapandemin har pressfriheten i Zimbabwe ytterligare inskränkts. Landet har de mest restriktiva och tuffaste undantagslagarna söder om Sahara och under året har flera journalister fängslats.

▶ PRESSFRIHETSPRISET 2020
Reportrar utan gränser delar ut årets pressfrihetspris till en grupp som trots mycket svåra förhållanden ständigt kämpar för journalisters rättigheter.
Erik Halkjaer, ordförande, Reportrar utan gränser, delar ut årets pressfrihetspris.

▶ HAT OCH HOT MOT SVENSKA JOURNALISTER
Men även i Sverige blir medieklimatet allt tuffare. Hur ser problematiken ut här? Svenska journalister berättar om sina erfarenheter.

Programmet uppdateras och fler gäster tillkommer. Länk till seminariet publiceras när det närmar sig.

Detaljer

Datum:
2 november
Tid:
13:00 - 16:00

Arrangör

Reportrar utan gränser, FOJO, Publicistklubben, Journalistförbundet, Svenska Unescorådet
E-post:
matilda.lann@reportrarutangranser.se