Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Seminarie: Hot mot journalister – ett hot mot demokratin

2020-11-02 kl 13:00 - 16:00

Förra året dödades 49 journalister i tjänsten runt om i världen. 389 journalister sitter fängslade och 57 journalister hålls som gisslan.

I fler än 90 procent av alla fall då en journalist mördas går mördarna fria, i länder i krig såväl som i länder i fred.

Den 2 november, är det den internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister. Dagen instiftades av FN år 2014 för att uppmärksamma att journalister dödas, hotas och trakasseras utan att nästan någon förövare grips eller straffas.

I år samlar vi branschen för att i ett halvdagsseminarium diskutera journalisters utsatta situation såväl internationellt som i Sverige. Vi följer Folkhälsomyndighetens restriktioner, därför är seminariet digitalt i år. Följ oss via länk nedan.

Program:

13.00 PRESSFRIHETSPRISET 2020
Ekonomier i fritt fall slår undan benen på medieföretag, auktoritära ledare begränsar oberoende journalistik och bakom stängda gränser passar regimer på att tysta kritiska röster. Pressfriheten är på många håll i världen hotad. Reportrar utan gränser delar ut sitt årliga pressfrihetspris till aktörer som kämpar för en fri journalistik och oberoende medier.

Moderator: Erik Halkjaer, ordförande, Reportrar utan gränser.

13.45 Paus

Straffrihet för brott mot journalister

13.55 UTBLICK: JOURNALISTER TYSTAS I ZIMBABWE
Genom journalisten Thelma Chikwanha, från Zimbabwe, får vi en inblick i situationen för journalister i landet. Efter att ha sett kollegor misshandlas brutalt och själv ständigt utsatts för hot flydde hon till Frankrike. Under coronapandemin har pressfriheten i Zimbabwe ytterligare inskränkts. Landet har de mest restriktiva och tuffaste undantagslagarna söder om Sahara och under året har flera journalister fängslats.
Moderator:
Erik Halkjaer, ordförande, Reportrar utan gränser.
Medverkande:
• Thelma Chikwanha, journalist från Zimbabwe.
• Ansbert Ngurumo, journalist från Tanzania.
• Lars Tallert, chef internationell policy och utveckling, Fojo.

14.45 STRAFFRIHET FÖR BROTT MOT JOURNALISTER I SVERIGE
Hoten mot journalister i Sverige ligger på en konstant på en hög nivå. Samtidigt är det allt färre journalister som polisanmäler brotten och många journalister vittnar om självcensur. Hur gör vi för att ändra utvecklingen? I detta panelsamtal diskuteras motåtgärder, möjliga insatser och samarbeten, för att skydda och stärka Sveriges journalister. Susanna Skarrie, chefredaktör på Hem & Hyra, vittnar om erfarenheten av att bli digitalt trakasserad, Christer Ohlsson, säkerhetschef på Bonnier News, ger sin bild av situationen ute i landet och kommissarie Eva Sund ger en lägesbild av Polisens arbete för att hantera brott som rör journalister. Tror panelen till exempel att pågående utredningen “Ett förstärkt straffrättsligt skydd för vissa samhällsnyttiga funktioner” med förslag om skärpt straff för brott mot journalister kan ha en avskräckande effekt?
Moderator:
Kersti Forsberg, verksamhetschef, Fojo.

Medverkande:
• Susanna Skarrie, chefredaktör, Hem & Hyra.
• Crister Ohlson, säkerhetschef Bonnier News.
• Eva Sund, ansvarig Demokrati- och hatbrottsgrupperna, NOA.
• Ängla Eklund, ordförande för Institutet för juridik och internet.

15.30 AVSLUTNING
Avslutande sammanfattning.
• Anna-Karin Johansson, generalsekreterare, Svenska Unescorådet.

 Länk till seminariet

Detaljer

Datum:
2020-11-02
Tid:
13:00 - 16:00
Webbplats:
https://youtu.be/a7DEUL89xGg

Arrangör

Reportrar utan gränser, FOJO, Publicistklubben, Journalistförbundet, Svenska Unescorådet
E-post
matilda.lann@reportrarutangranser.se