Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Samtal om press- och yttrandefrihet i Guatemala

2023-09-26 kl 18:00 - 19:30

Efter flera års negativ och auktoritär utveckling med inskränkningar av demokratiska rättigheter i Centralamerika röstade en majoritet för en förändring i presidentvalet i Guatemala i slutet av augusti.

Huvudperson för samtalet är Nelton Rivera, journalist och fotograf kommer till Sverige för att dela sin analys av den politiska situationen i Guatemala med särskilt fokus på den roll oberoende media spelar. Journalister som granskat korruptionen och nermonteringen av rättsstaten och demokratin i Guatemala har attackeras och åtalas under förra regimen. Nu efter valet så finns förhoppningar om att vända den negativa utvecklingen. Folket har i stor majoritet ställt sig bakom ett parti som utmanar korruptionen och Nelton Rivera kommer för att dela med sig av vilka utmaningar och möjligheter som finns och vilken roll det internationella samfundet och särskilt Sverige kan spela för att valresultatet ska leda in på en politik för hållbar utveckling. I samtalet deltar bland andra Johan Schmidt från Reportrar utan gränser, Andrés Rivarola från NILAS och Mattias Brunander från Diakonia.

Nelton Rivera är grundare av organisationen Prensa Comunitaria som är en alternativ nyhetsbyrå med fokus på att skriva om urfolkens och kvinnors rättigheter samt granska gruvindustri och övervaka brott mot press- och yttrandefriheten.
Samtalet arrangeras av: Reportrar utan gränser och Nordiska Latinamerikainstitutet samt ett flertal organisationer från civilsamhället.

Foto på Nelton Rivera, privat.

Detaljer

Datum:
2023-09-26
Tid:
18:00 - 19:30
Evenemang Kategorier:
, ,

Plats

Nordiska Latinamerikainstitutet vid Stockholms Universitet, hus B, plan 5 (T-universitetet)