Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Västsahara en vit fläck på kartan

2019-11-15 kl 11:30 - 12:00

Situationen för journalister, människorättsförsvarare och civilsamhällesorganisationer i Västsahara tas upp under ett seminarium på Mänskliga rättighets-dagarna i Linköping. Reportrar utan gränser medverkar.

Ingen känner till Västsahara – för många en vit fläck på kartan. En orsak till bristande kunskap om landet är att det råder en total mediablockad där västsahariska journalister som försöker rapportera om situationen i det av Marocko ockuperade Västsahara drabbas av förtryck, förföljelse och riskerar livet. För utländska journalister är det nästan omöjligt att släppas in i landet.

Den västsahariska journalisten Nazha El Khalidi greps förra året av marockansk polis när hon filmade en demonstration med sin mobiltelefon. Hon åtalades för att ha uppgett att hon är journalist utan att ha en giltig journalistlegitimation. Hon riskerade fängelse men påföljden blev till slut böter på cirka 4 000 kronor.

Civilsamhälle och biståndsorganisationer som Forum Syd vittnar om hur hot, trakasserier och mord på människorättsförsvarare, journalister och anställda i organisationer världen över leder till att det demokratiska utrymmet för civilsamhället minskar.

Forum Syds generalsekreterare Anna Stenvinkel medverkar tillsammans med Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser, och Nazha El Khalidi i ett panelsamtal om vad civilsamhället, organisationer och media kan spela för roll i Västsahara.

Detaljer

Datum:
2019-11-15
Tid:
11:30 - 12:00
Evenemang Kategorier:
, , , ,
Evenemang Taggar:
,
Webbplats:
https://invitepeople.com/public/seminars/15105

Arrangörer

Emmaus Stockholm
Brödet och Fiskarna
Tidskriften Västsahara,

Plats

Linköping Konsert och Kongress
Konsistoriegatan 7
Linköping, 58222 Sverige
+ Google Map
Visa Plats-webbplats