Fängelse och stora böter för krönika i tidning

– Även om Palacios kommentarer var överdrivna fördömer vi de treåriga fängelsestraffen och de böter och skadestånd som påtvingats honom, El Universo och dess direktörer. De här domarna är desto mer olämpliga i en tid då den framtida kommunikationslagen debatteras, säger Reportrar utan gränser. – Tvärtemot den generella trenden i Latinamerika att avkriminalisera mediebrott fortsätter Ecuadors lagstiftning att ge fängelsedomar för förtal.

Att fängsla någon för mediebrott går emot rättsvetenskapen etablerad av Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter, vilken Ecuador ska följa som en medlem i Organization of American States (OAS), fortsätter organisationen. Åtalet mot El Universo och dess förre kolumnist lämnades in den 21 mars av president Rafael Correa. Treåriga fängelsedomar och 80 miljoner dollar i skadestånd begärdes för en krönika, skriven av Palacio, om presidentens svar på ett polisuppror den 30 september 2010. Texten publicerades den 6 februari i El Universo med rubriken ”Nej till lögner!”. Palacio beskriver president Correa som en ”diktator” i krönikan, utan att nämna honom vid namn, och i en textpassage anser han att presidenten skulle kunna ställas inför rätta för brott mot mänskligheten. Förhandlingen den 19 juli hölls bakom lykta dörrar trots att sådana förhandlingar normalt sett är öppna för allmänheten och medierna. Tidningens direktörer, Carlos Pérez, César Pérez och Nicolas Pérez, föreslog en uppgörelse utanför rätten som innebar att de skulle publicera den rättelse som presidenten ansåg nödvändig. Men presidenten avböjde erbjudandet, trots att han tidigare sagt att han skulle dra tillbaka sitt åtal om El Universo gjorde just detta.

– Den här typen av juridisk förföljelse tyder på att myndigheterna bedriver en strategi för att tysta landets medier. President Correa kritiserar medierna kraftigt i hans radio-och TV-sändningar. Vi  uppmanar domstolarna att upphäva dessa domar. Vi uppmanar också återigen till en avkriminalisering av mediebrott. Att stödja det här främjar bara självcensuren, tillägger Reportrar utan gränser.

Pressfrihetsorganisationen skrev till President Correa den 1 april och bad honom dra tillbaka åtalet mot El Universal och ett annat liknande åtal mot Juan Carlos Calderón och Christian Zurita, författare till boken ”Storebror” om presidentens äldre bror. Inget svar har skickats tillbaka. Fallet med El Universo liknar den typen av rättegångsprocesser som refereras till som SLAPP, Strategic Lawsuit Against Public Participation. De går ut på att skrämma och tysta kritiker genom att tvinga dem till att ge upp på grund av stora summor i processkostnader och hot om enorma skadestånd. Enligt El Universos direktörer kommer fler än 4 000 personer förlora jobbet om tidningen tvingas lägga ned. Palacio sa upp sig förgäves den 7 juli i hopp om att det skulle förmå presidenten att dra tillbaka sitt åtal mot tidningen. Reportrar utan gränser har redan belyst de positiva aspekterna av den föreslagna kommunikationslagen, vilken är en chans att demokratisera medielandskapet i Ecuador. Men organisationen skulle vilja att den även inkluderar en avkriminalisering av mediebrott och att begreppet ”god information” stryks.